XIII Jornades de Relativitat de Terrassa 2020 (5 de setembre)

Programat Activitats aaT (Arxiu) Xerrades i Conferències
Auditori Municipal de Terrassa. C./ Miquel Vives, 2 (al costat de l'estació Vallparadís-Universitat de FGC) Mapa

L’agrupació astronòmica de Terrassa té el plaer d’anunciar la convocatòria de les XIII Jornades de Relativitat de Terrassa 2020.

Previstes inicialment pel dia 4 d’abril i posposades per la crisi sanitària del COVID-19, s’ha establert la nova data de 5 de setembre.

Com cada any, la Jornada constarà de conferències a càrrec d’eminents professionals en el camp de l’astronomia, la cosmologia i la relativitat.

(Actualització 2 de setembre: El Dinar Relativista previst inicialment en finalitzar les conferències s’ha cancel·lat per raons de seguretat sanitària).

Enguany, en el seguiment presencial de les conferències caldrà ser extremament prudents amb les mesures sanitàries atesa la situació amb la Covid. Serà obligatori l’ús de mascareta en tot moment durant les Jornades, així com complir les normes de distanciament. Hi haurà un aforament màxim per sota de la capacitat habitual de la sala, i per evitar risc quedarà suspès el servei de cafè o altres begudes durant la pausa a mig matí.

També s’ha previst el seguiment Online de les conferències per a aquelles persones que no es puguin desplaçar o prefereixin no fer acte de presència, a l’adreça https://www.youtube.com/watch?v=LgeaYjpM8OE

Us oferim seguidament tota la informació:

XIII Jornades de Relativitat de Terrassa 2020

 • Data i hora: Dissabte, 5 de setembre, de 9:00h a 13:30h + dinar relativista.
 • LLoc: Auditori Municipal de Terrassa. C./ Miquel Vives, 2 (al costat de l’estació Vallparadís-Universitat de FGC).
 • Inscripció a la Jornada (Presencial): Per raons de control d’aforament i d’assistents donada la situació sanitària actual, és imprescindible d’emplenar i enviar el formulari de inscripció que podeu trobar aquí. Un cop enviat us informarem a la major brevetat possible si la vostra petició ha sigut acceptada o ha passat a situació de “reserva” per motius d’aforament. Els socis de l’aaT tindran preferència per poder assistir a les Jornades, i els no-socis seran admesos per ordre d’inscripció. Quan se superi l’aforament màxim previst, les persones que s’inscriguin quedaran en una llista de reserva per ser admeses si se suspenen algunes de les inscripcions prèvies.
 • Inscripció a la Jornada (Online): Per raons d‘optimització de l’ample de banda i de limitació d’inscrits al seguiment online de les conferències, és imprescindible d’emplenar i enviar el formulari de inscripció que podeu trobar aquí , marcant la opció Online. També en la modalitat Online, els socis de l’aaT tindran preferència per poder assistir a les Jornades via telemàtica, i els no-socis seran admesos per ordre d’inscripció. Quan se superi el nombre màxim previst d’inscrits, les persones que s’inscriguin quedaran en una llista de reserva per ser admeses si se suspenen algunes de les inscripcions prèvies.
 • Adreça internet (Online): https://www.youtube.com/watch?v=LgeaYjpM8OE
 • Confirmació d’assistència: Uns dies abans de la celebració de les Jornades, els inscrits rebreu un correu electrònic demanant-vos que confirmeu la vostra assistència. Les inscripcions de persones que no enviïn aquesta confirmació abans de l’inici de les Jornades seran esborrades. Enguany, i donada la situació sanitària que provocarà limitacions d’aforament, és especialment important que totes aquelles persones que s’hagin inscrit i no puguin finalment assistir ho notifiquin via correu electrònic a info@astroterrassa.org. Si en començar l’acte queden places vacants per incompareixença o altres motius, podran entrar persones amb inscripcions en reserva.
 • Entrada a l’Auditori: Es prega puntualitat a tots aquells que hagin complimentat la seva inscripció i els hi hagi sigut acceptada. En cas de no poder assistir, agrairem ens ho notifiqueu via correu electrònic a info@astroterrassa.org. Si en començar l’acte han quedat places vacants per incompareixença o altres motius, es permetrà l’entrada a inscripcions en reserva i altres.
 • Normes sanitàries: Les normes sanitàries que estableixin les autoritats sanitàries seran de compliment obligatori. Es prega que tots els assistents portin mascareta i respectin les distàncies interpersonals, especialment entre persones que no convisquin juntes. Es prega que cada persona mantingui el mateix seient que ha ocupat a l’inici durant tota la Jornada, i que s’elegeixin els seients mantenint les distàncies entre persones que no convisquin en el mateix domicili. Es posarà a disposició dels assistents gel desinfectant a l’entrada de la sala, on es donarà tota la informació pertinent.
 • (Actualització 2 de setembre: El Dinar Relativista s’ha cancel·lat per raons de seguretat sanitària).
  • (CANCEL·LAT) Dinar relativista: Al finalitzar les conferències hi haurà un dinar relativista a un restaurant que s’anunciarà als assistents. El preu del dinar és de 20.-€ per els socis/es i 25.-€ per a no socis/es, a fer efectiu en el mateix restaurant. Cal que indiqueu si voleu participar en el Dinar Relativista en el moment de fer la inscripció. (CANCEL·LAT)

Programació

9:45 – 10:45: Ondas gravitacionales y detección con interferómetros láser

A càrrec de Pablo Barneo, investigador de l’Institut de Ciències del Cosmos,
Universitat de Barcelona.

El 14 de Septiembre de 2015 se detectó por primera vez en la historia una onda gravitacional usando un interferómetro láser. Las ondas gravitacionales fueron predichas anteriormente por Albert Einstein en su teoría de la Relatividad General de 1915. Desde entonces varios interferómetros en todo el mundo continúan registrando y analizando una variedad de ondas gravitacionales, al tiempo que se mejora la tecnología de los detectores para ampliar las posibilidades de detección.

En esta charla haremos un resumen de la situación actual y el funcionamiento del interferómetro del instrumento VIRGO, uno de los que detecta actualmente estas ondas.

11:30 – 12:30: El naixement i l’evolució de la nostra galàxia a través dels ulls del satèl·lit Gaia

A càrrec de Carme Gallart, professora de l’Instituto de Astrofísica de Canarias.

La Via Làctia, la nostra galàxia, és una galàxia espiral típica que podem estudiar amb minuciós detall. En particular, podem determinar les edats de les estrelles que componen les seves estructures: el disc, el bulb i l’halo. Aquesta informació és cabdal per entendre com la Galàxia i cadascuna de les seves parts s’han format i evolucionat, des del Gran Esclat fins al moment actual.

El satèl.lit Gaia de l’Agència Espacial Europea està mesurant actualment els moviments i les distàncies de mil milions d’estrelles de la Via Làctia, cosa que permet esbrinar detalls insospitats de la nostra galàxia que proporcionen informació valuosíssima dels mecanismes que en regulen l’evolució.

12:35 – 13:30: Estrelles de neutrons: un laboratori de matèria densa sota gravetat extrema

A càrrec de Laura Tolos, professora de l’Institut de Ciències de l’Espai.

Les estrelles de neutrons són uns dels objectes astrofísics més compactes de l’Univers. Per tant, són considerades un laboratori únic per provar les propietats fonamentals de la matèria en condicions extremes de densitat sota forts camps gravitatoris. En aquesta xerrada descriuré les propietats de la matèria a l’interior de les estrelles de neutrons i la seva relació amb la determinació de la massa i el radi d’aquests objectes compactes, així com l’emissió d’ones gravitatòries, donant especial rellevància al paper que juga la gravetat en tot plegat.

(Actualització 2 de setembre: El Dinar Relativista s’ha cancel·lat per raons de seguretat sanitària).

14:00 – 16:00: Dinar relativista (CANCEL·LAT)

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació de processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i esborrar dades, així com altres drets, com s'explica a política de privadesa.