Albireo, estimació en la Constel·lació del Cigne

Albireo, estimació en la Constel·lació del Cigne

Albireo (β Cygni)) és l'estrella que forma el peu de la Creu del Nord en la constel·lació del Cigne. El nom d'Albireo deriva del nom original, en àrab, al-Minhar en-Dajajah. Traduït significa El bec de la gallina, probablement donat pel lloc que ocupa en la constel·lació.

Està a 385 anys-llum de la terra i és una  estrella doble que es desdobla fàcilment amb binocles i telescopis.  Està formada per una estrella daurada (índex de color B-V 0.82) de magnitud 3.35 i una altra de platejada (índex de color B-V -0.09) de magnitud 5.10, separades per 0.34" d'arc. S'ha demostrat que són una estrella binària.

Sens dubte, és una de les estrelles més maques de contemplar.

Joan Oliver
Joan Oliver
Comparteix!

1 Response

  1. aaT aaT ha dit:

    Molt bona fotografia! enhorabona!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació de processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i esborrar dades, així com altres drets, com s'explica a política de privadesa.