Un seguit de llums “en formació” travessa el cel de Barcelona

El passat dijous, el cel de Barcelona es va veure travessat per una filera de llums que va despertar l’interès dels qui ho van observar. La gravació d’un grup de llums “en formació” lineal passant a gran velocitat, realitzada per per un soci de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER) i difosa a la xarxa, ha creat gran expectativa.

Si els seguidors de les teories sobre “visitants intergalàctics” es fregaven les mans, deuen haver quedat decebuts en saber que, en realitat, es tracta de 20 satèl·lits Starlink d’un total de 300 que l’empresa nord-americana Space X d’Elon Musk ha posat en òrbita, com a fase prèvia d’un pla que contempla el llançament de 12.000 d’aquests aparells dins un projecte relacionat amb la connectivitat a Internet. Altres punts del planeta ja han pogut veure el seu cel travessat per aquesta “flota” de llums.

Gravació d’un soci de l’Agrupació Atronòmica de Barcelona on es veu el pas dels satèl·lits
Elon Musk i el seu projecte Starlink.
(Mark Handley/University College London/Reuters/Mike Blake/Business Insider)

Elon Musk, sempre mediàtic i polèmic, també ara ha sigut objecte de crítiques pel projecte Starlink. Aquest cop per part dels astrònoms que veuen com les seves observacions i la presa de dades poden quedar afectades per l’efecte de contaminació lumínica que aquest projecte pot comportar. A més, s’ha de tenir en compte que aquesta iniciativa ha despertat l’interès d’altres empreses com OneWeb, que també han presentat projectes similars amb la mateixa finalitat.

Potser d’aquí a uns anys mirar al cel de nit serà com mirar els carrers del centre de qualsevol ciutat en temporada nadalenca.

(Font: ELNACIONAL.CAT ; Agrupació Astronòmica de Barcelona)

Articles relacionats

60 nous satèl·lits Starlink en òrbita. Ja n’hi ha 417 (30 abril 2020)

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.