Els mapes estel·lars de l’aaT (I): 26 de setembre de 2020

(Font /Crèdit: siriusobservatories.com ; Jaume Calaf)

Avui iniciem una nova sèrie d’articles per presentar mapes del cel útils per iniciar-se en l’observació astronòmica visual. Són uns mapes que han estat creats pel nostre soci Jaume Calaf, que és professor a la UPC i expert en el càlcul d’òrbites en el Sistema Solar i d’efemèrides astronòmiques.

Els primers 6 mapes que s’inclouen en aquest article són mapes de tot el cel visible a diverses hores del dia 26 de setembre, dia en què l’aaT ha organitzat una trobada per observar els 7 planetes en una sola nit. El cercle negre representa l’horitzó amb els 4 punts cardinals indicats: N – Nord, E – Est, S – Sud, W – Oest. Els punts negres són estrelles, més grans com més brillants les estrelles. Hi representem totes les estrelles per sobre l’horitzó i d’una magnitud més brillant a 4.5. Les estrelles del centre del mapa són al zenit, i a prop del cercle extern són les de molt a prop de l’horitzó.

Els 6 mapes que publiquem avui són per cada dues hores de la nit del 26 de setembre. El primer és per les vuit del vespre, quan farà poc que s’haurà post el Sol i hi haurà encara llum crepuscular. Mercuri, que serà difícil de veure, hem de buscar-lo a partir de la posta del Sol i, segurament, abans de les vuit. Els següents mapes són per les 10 del vespre i les 12, les 2, les 4 de la nit, i l’últim és per les 6 de la matinada, quan encara és fosc i Venus ja és ben visible. El mapa indica l’hora en temps universal, que durant l’horari d’estiu va avançat dues hores respecte l’hora oficial: les 18 de Temps Universal correspon a les 20, i els sis mapes són per tant per les 18, 20, 22, 0, 2 i 4 hores de Temps Universal.

Els planetes estan indicats amb un cercle vermell en el mapa, i una lletra ens indica el seu nom. En aquesta nit tots set seran visibles: m (Mercuri), J (Júpiter), S (Saturn), N (Neptú), M (Mart), U (Urà), i V (Venus. A més, la posició de la Lluna està indicada amb un cercle verd i la lletra L.

Les estrelles més brillants tenen el nom escrit al costat, seguint la tradició de Johann Bayer de fer servir una lletra grega i el nom de la constel·lació. En general aquestes estrelles també tenen noms propis (sovint àrabs) pels quals són coneguts: per exemple, alpha Cygni és Deneb, alpha Lyrae és Vega, alpha Aquilae és Altair, alpha Scorpii és Antares, alpha Bootes és Arcturus, alpha Ursae Minoris és Polaris. Si poseu el vostre cursor sobre un d’aquests estels amb el nom indicat, veureu que es pot clicar i, si esteu connectats a internet, es portarà directament a una pàgina del catàleg SIMBAD que us dona les propietats conegudes d’aquest estel.

Finalment, publiquem també dos mapes addicionals que ens mostren una porció petita del cel al voltant dels planetes Urà i Neptú en la seva posició d’aquest dia 26 de setembre. Aquests mapes arriben fins a estels de magnitud més feble, visibles només amb prismàtics (i des d’un lloc amb contaminació lumínica com Terrassa, visibles només amb telescopi). Les línies liles ens indiquen les coordenades equatorials (ascensió recta i declinació), i les grogues ens indiquen les azimutals (altura sobre l’horitzó i azimut) a una determinada hora, en concret les 12 de la nit o 22 hores de temps universal, tal com ho veurem des de Terrassa. Els mapes ens seran molt útils per identificar Urà i Neptú des de l’aaT el proper dia 26 de setembre i poder-los trobar amb un telescopi, ja que si no sabem exactament on buscar es confonen fàcilment amb estrelles.

L’aaT anirà publicant mapes d’aquest tipus mensualment, i anirem millorant-los seguint les recomanacions que rebem per poder-los fer el màxim d’útils per a tothom qui vol observar el cel.


Mapes estel·lars de tot el cel visible el 26 de setembre 2020


Posició d’Urà i Neptú el 26 de setembre de 2020

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació de processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i esborrar dades, així com altres drets, com s'explica a política de privadesa.