XIV Jornades de Relativitat de Terrassa 2021 (dissabte 5 de juny)

Scheduled Activitats aaT (Arxiu) Xerrades i Conferències
Vapor Universitari. Carrer Colom, 114. TERRASSA Mapa

Un any més, tot i la difícil situació sanitària que encara patim, l’agrupació astronòmica de Terrassa té el plaer d’anunciar la convocatòria de les XIV Jornades de Relativitat de Terrassa 2021.

Com cada any, la Jornada constarà de 3 conferències a càrrec d’eminents professionals en el camp de l’astronomia, la cosmologia i la relativitat i es preveu un “dinar relativista” pels qui s’hi vulguin apuntar

(Actualització 01 juny: places pel Dinar Relativista ja completes).

També enguany, en el seguiment presencial de les conferències caldrà ser extremament prudents amb les mesures sanitàries. Hi haurà un aforament màxim del 50% de la capacitat de la sala.

Cal fer la inscripció prèvia per assistir-hi presencialment (veure “Normes d’assistència“)

(Actualització 04 juny 23:00h: Inscripció en línia tancada. Podeu presentar-vos directament al Vapor Universitari i, si no s’ha arribat al límit de l’aforament, podreu accedir a les conferències, previ registre de dades a l’entrada.)

També s’ha previst el seguiment en línia pel canal YouTube de l’aaT a l’adreça https://www.youtube.com/watch?v=OfBw6GM9zcw

Us oferim seguidament la programació i les normes d’assistència:


XIV Jornades de Relativitat de Terrassa 2021

Imatge del cartell: Grup de galàxies Hickson 44, fotografia de Miquel Gallardo Segalas.

Programació

9:00 – Inici validació inscripcions, registre i entrada a la sala.

9:30 – Presentació.

Presentació de les XIV Jornades de la Relativitat a càrrec del president de l’agrupació, Sr. Raül Aragonés. El vicepresident de l’entitat, Sr. Jordi Miralda, presentarà cadascun dels ponents.

9:45 – Xerrada d’Andreu Font Ribera: «Energia fosca i l’expansió accelerada de l’Univers»

“Aviat farà 100 anys que es va confirmar que vivim en un univers en expansió, però només en fa 20 que sabem que aquesta expansió s’està accelerant. L’entrada del segle XXI ha vist una revolució en la cosmologia observacional, que ha passat de ser una ciència més aviat teòrica a una ciència dominada per l’analisis de la gran quantitat de dades noves aportades per grans experiments internacionals. Aquestes dades noves han confirmat l’acceleració de l’expansió, però de moment no en poden explicar la causa: alguns científics creuen que cal modificar les lleis de la gravetat; altres creuen que l’univers està ple d’una nova forma d’energia (energia fosca) amb unes propietats molt diferents a la matèria corrent. Per tal de treure’n l’entrellat, diferents grups d’astrofisics han dissenyat experiments que en els propers anys obtindran mesures molt acurades de l’expansió de l’Univers al llarg de la seva història.”

L’Andreu Font Ribera va fer el doctorat el 2011 a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, amb la supervisió de’n Jordi Miralda Escudé. Després de fer estades post-doctorals a Zurich (Suïssa) i a Berkeley (EUA), el 2016 va obtenir una plaça de lector a la University College London (Regne Unit). Des del maig de 2020 continua els seus estudis de l’expansió de l’Univers a l’Institut de Física d’Altes Energies (Bellaterra).

10:45 – Pausa

11:30 – Xerrada de Pilar Gil Pons: «Evolució i nucleosíntesi de les estrelles més antigues de l’univers»

“Entendre les estrelles més antigues de l’univers ens dona les claus per conèixer com es varen formar els primers elements més enllà del la nucleosíntesi del Big Bang i, per tant, les fases més primerenques de l’evolució química de l’univers.

Molt probablement, les primeres estrelles en completar el seu cicle de vida van ser gegants de desenes o centenars de vegades la massa del nostre sol. Van explotar com supernoves o hipernoves i van quedar reduïdes a estrelles neutrons o forats negres. Bona part dels embolcalls d’aquestes estrelles, rics en nous elements sintetitzats al llarg de la vida i la mort de les gegants van ser ejectats. El medi interestel·lar, fins el moment pur en hidrogen i heli procedents del Big Bang, es va contaminar amb les primeres cendres d’estrelles.

Molt aviat (unes poques desenes de milions d’anys després), estrelles que diem de massa mitjana (de fins a 10 masses solars), també van contribuir a enriquir el medi interestel·lar amb nous elements, alguns dels quals no es podrien haver format en les estrelles més grans.

Gràcies a grans campanyes observacionals l’inventari d’estrelles molt pobres en metalls, i que identifiquem amb estrelles molt antigues, creix constantment.
Podem detectar les signatures de les estrelles més antigues mitjançant observacions d’estrelles que encara viuen, i continuem buscant maneres de distingir les contribucions de diferents tipus d’estrelles.”

Pilar Gil Pons és professora i investigadora a la Universitat Politècnica de Catalunya. Dona classes a les titulacions d’Enginyeria Aeroespacial i Enginyeria Física. Ha dirigit treballs de final de grau i de màster i una tesi doctoral en Astrofísica.
Fa recerca estudiant l’evolució i la formació d’elements (carboni, nitrogen, oxigen,…) a les primeres estrelles de l’Univers. Vol descobrir les petjades de les estrelles mitjanes més antigues en estrelles que podem observar en l’actualitat, i dirigeix un projecte competitiu en aquest camp. Presenta el seu treball de recerca en publicacions i congressos internacionals. És avaluadora a revistes de gran impacte, com Science i Nature.
Va estudiar batxillerat a l’institut del seu poble, Xàtiva, i ja des de petita li interessava la ciència. Va començar a estudiar Física a la Universitat de València. Després va estudiar un any com a Erasmus a l’Imperial College (Londres) i va acabar la llicenciatura en Física a la Universitat de Barcelona. Es va doctorar en Ciències a la Universitat Politècnica de Catalunya i poc després va accedir a una plaça de professora en aquesta universitat. Com a estudiant de doctorat i, després com a professora, ha fet estades de recerca a la Vrije Universiteit de Bèlgica, al Max Planck Institute a Alemanya i a la Monash University, a Austràlia.
Participa en la divulgació de temes relacionats amb l’astrofísica i en fomentar les vocacions STEM, especialment en noies.

12:30 – Xerrada de Tomás Andrade: «El sueño va sobre el tiempo: agujeros negros y ondas gravitacionales»

“Los agujeros negros están entre los lugares más fascinantes del Universo. Después de permanecer mucho tiempo como una conjetura matemática,en nuestros días tenemos la suerte de poder estudiarlos de múltiplesmaneras: por cómo afectan a la luz y la materia que los rodean, y más recientemente, por las ondas gravitatorias que producen los agujeros negros al colisionar.

Al día de hoy, hemos detectado más de 50 colisiones de agujeros negros mediante las ondas gravitatorias producidas, lo que abre una nueva era de investigación astrofísica. En esta charla discutiremos algunasdelas ideas centrales de la teoría de la Relatividad General, y cómo dichateoría predice la existencia de ondas gravitatorias, prestando especial atención ala emisión en colisiones de agujeros negros.

Desde un punto de vista más especulativo, imaginaremos la posibilidad de fusionar agujeros negros en dimensiones superiores, lo que revelaráuna interesante conexión con la dinámica de fluidos y los fractales.”

Tomás Andrade va estudiar Física i Astronomía a Xile, on va obtenir la Llicenciatura i Magíster a la Universidad Católica. El seu doctorat el va fer a la Universitat de Califòrnia, Santa Bàrbara,on va fer la seva tesi en Física Teòrica. Després va realitzar investigacions postdoctorals a les universitats de Durham i Oxford al Regne Unit. Actualment té una plaça postdoctoral a la Universitat de Barcelona i centra la seva investigació en la simulació numèrica de sistemes gravitacionals com les col·lisions de forats negres, i en les conseqüències físiques i astrofísiques d’aquests successos.


Normes d’assistència

  • Data i hora: Dissabte, 5 de juny, de 9:00h a 13:30h + dinar relativista.
  • LLoc: Vapor Universitari. C./ Colom, 114 – TERRASSA.
  • Inscripció a la Jornada (Presencial): Per raons de control d’aforament i d’assistents donada la situació sanitària actual, és imprescindible d’emplenar i enviar el formulari d’inscripció que podeu trobar aquí. Un cop enviat es mostrarà una nota en pantalla indicant si la vostra petició ha sigut acceptada o ha passat a situació de “reserva” per motius d’aforament. En ambdós casos rebreu un correu per tal que confirmeu la vostra inscripció.
  • (Actualització 04 juny 23:00h: Inscripció en línia tancada. Podeu presentar-vos directament al Vapor Universitari i, si no s’ha arribat al límit de l’aforament, podreu accedir a les conferències, previ registre de dades a l’entrada.)
  • Els socis de l’aaT tindran preferència per poder assistir a les Jornades. Quan se superi l’aforament màxim previst, les persones que s’inscriguin quedaran en una llista de reserva. Preguem que totes aquelles persones que s’hagin inscrit i no puguin finalment assistir ho notifiquin via correu electrònic a info@astroterrassa.org.
  • Entrada a l’Auditori: Es prega puntualitat a tots aquells que hagin complimentat la seva inscripció i els hi hagi sigut acceptada. Si en començar l’acte han quedat places vacants per incompareixença o altres motius, es permetrà l’entrada a inscripcions en reserva i altres.
  • Normes sanitàries: Es prega que tots els assistents portin mascareta i respectin les distàncies interpersonals, especialment entre persones que no convisquin juntes. Es prega que cada persona mantingui el mateix seient que ha ocupat a l’inici durant tota la Jornada. Es posarà a disposició dels assistents gel desinfectant a l’entrada de la sala, on es donarà tota la informació pertinent.
  • També es podran seguir les conferències en línia al canal YouTube de l’aaT: https://www.youtube.com/watch?v=OfBw6GM9zcw
  • Dinar relativista: Al finalitzar les conferències hi haurà un dinar relativista en el restaurant “La terrassa del Museu” (Rambla d’Ègara, 270 – Terrassa). El preu del dinar és de 20.-€ per els socis/es i 25.-€ per a no socis/es, a fer efectiu en el mateix restaurant. Cal que indiqueu si voleu participar en el Dinar Relativista en el moment de fer la inscripció. (Actualització 01 juny: places pel Dinar Relativista ja completes)
  • (Actualització 04 juny 23:00h: Inscripció en línia tancada. Podeu presentar-vos directament al Vapor Universitari i, si no s’ha arribat al límit de l’aforament, podreu accedir a les conferències, previ registre de dades a l’entrada.)

Organitza

agrupació astronòmica de Terrassa
agrupació astronòmica de Terrasssa

Amb el suport de

Ajuntament de Terrassa
Ajuntament de Terrassa

Col·laboradors

holaluz
holaluz
Circutor
Circutor
AEInnova
AEInnova
ÒMNIUM - Terrassa
ÒMNIUM – Terrassa
Societat Catalana de Física
Societat Catalana de Física
Casa del Libro
Casa del libro
Planeta da Vinci
Planeta da Vinci

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.