Tipus de telescopis!

Funcionament dels telescopis cèlebres

 

Telescopi galileano

Galileu va ser el primer científic en utilitzar el telescopi dins el camp de l’astronomia, per a ells realitzar millores de les patents d’altres inventors, això va succeir en 1609.

 El disseny de Galileu consistia en una lent convexa per l’objectiu i altra còncava en l’ocular.

 

 Figura 1. Telescopi construït per Galileu.

 

El seu funcionament era senzill però funcional, aquí podem veure una representació gràfica.

 

 Figura 2. Funcionament telescopi galileano.

 

Telescopi newtonià

 Sobre l’herència de Galileu, Newton inventar el telescopi reflector, Que és la base dels actuals. La innovació consistia a utilitzar miralls en lloc de lents per enfocar la llum i formar imatges. Llavors l’univers se’ns va obrir en tot el seu esplendor.

 
 

 

 

 

Figura 3. Telescopi newtonià.

 

El telescopi reflector estava format per un mirall de 2 ‘5 cm de diàmetre i col · locat a l’interior del tub un 15 cm de longitud. Aquí es pot veure el seu disseny i funcionament.

 

 Figura 4. Funcionament telescopi newtonià.

 

  Telescopi Dobsonià

 El telescopi Dobson és un tipus de telescopidissenyat per l’aficionat a la astronomiaJohn Lowry Dobson. El terme fa referència a qualsevol telescopi, de disseny reflectoro Newton, que utilitzi una muntura altazimutalsenzilla, cosa que el fa altament transportable.

 

 

Figura 5. Telescopi Dobsoniano

 

El funcionament és el mateix de Newton, però la muntura d’aquest és diferent, això fa que hi hagi avantatges i desavantatges.

 

Avantatges

Inconvenients

Baixa relació entre grandària de l’objectiu i massa: Aquesta relació assegura que per cada centímetre de diàmetre d’objectiu, un Dobson pesa menys i ocupa menys espai que altres tipus de telescopis.

Muntura no equatorial: La muntura altazimutal no permet l’ús dels convencionals fixadors de cercles per facilitar la localització d’objectes coneguts utilitzant coordenades.

Baixa relació entre grandària de l’objectiu i cost: des del punt de vista del cost, en general un usuari aconsegueix major diàmetre d’objectiu per unitat de cost amb un Dobson

Forat zenital: les muntures altazimutales ofereixen molta dificultat per apuntar a objectes prop del zenit, Principalment pel fet que és necessari un gran moviment de l’eix azimutal per moure el telescopi fins i tot en petits increments

Diàmetre de l’objectiu maximitzat

Problemes d’equilibri: atès que el tub del telescopi està usualment fixat a la base només mitjançant els rodets d’altitud, l’agregat o la sostracció d’equip i accessoris com ara

Càmeres, cercadors o inclusivament oculars particularment pesats, poden desequilibrar la muntura del telescopi.

Simplicitat i portabilitat

 

 

Telescopi Smith Cassegrain

El Cassegrainés un tipus de telescopireflector que utilitza tres miralls. El principal és el que es troba a la part posterior del cos d’aquest. Generalment té forma còncava paraboloidal, ja que aquest mirall ha de concentrar tota la llum que recull en un punt que s’anomena focus. La distància focal(Distància entre la superfície del mirall i el focus) pot ser molt més gran que el llarg total del telescopi.

Figura 6. Telescopi Smith Cassegrain.

El segon mirall és convex es troba a la part davantera del telescopi, té forma hiperbòlica i s’encarrega de reflectir novament la imatge cap al mirall principal, que es reflecteix (en la seva versió original), en un altre mirall pla inclinat a 45 graus, enviant la llum cap a la part superior del tub, on està muntat l’objectiu.

Figura 7. Funcionament telescopi Smith Cassegrain.

Avantatges respecte a un telescopi reflector estàndard:

  • Escurça la grandària necessària del tub.
  • Reemplaça el 2 º mirall que és difícil de tallar, ja que és bastant gran, còncau, el · líptic, i de curta distància focal.
  • Corregeix les aberracions que en aquell es produïen.

 

Telescoopi Maksutov Cassegrain

 Anomenat d’aquesta manera per què es basa en el telescopi de Smith Cassegrain, el telescopi de Maksutov empra un mirall principal esfèric i reemplaça la lent correctora de Smithper un element esfèric, molt més senzill de fabricar. El corrector en aquest cas és un element fabricat d’un únic tipus de vidre amb un lleuger menisc negatiu.

 

 

Figura 8. Telescopi Maksutov Cassegrain.

 

Figura 9. Funcionament Telescopi Maksutov Cassegrain.

 

Avantatges respecte al telescopi Smith Cassegrain:

Corregeix tant la aberració esfèricacom la aberració cromàtica.

Un cop exposats aquests tipus de telescopis, expliquem a fons el tipus que utilitzarem.

 

 

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.