Què va crear aquest forat de 30 metres de profunditat a Mart?
Mart no deixa de sorprendre els investigadors. Ara, la NASA ha recuperat una imatge en la qual mostra una muntanya totalment buida, una mena de «lluerna» de gairebé 30 metres de profunditat que mostra part d’una cova subterrània marciana.
La formació es troba en els vessants occidentals d’un volcà anomenat Pavonis Mons, les regions circumdants mostren algunes característiques geològiques impressionants. Hi ha llargs tubs de lava serpentejants, falles i un gran cràter volcànic. Concretament, la instantània va ser presa per l’orbitador Mars HiRISE el 2011.
Després de la sorpresa inicial, els científics van observar que realment no hi havia res a dins. És a dir, que era una superfície que s’obria a un tub interior per què de vegades els fluxos de lava poden solidificar-se en la superfície mentre el magma encara calent continua sota. Després es drena la cavitat, el que conforma la «cova» subterrània. Amb el temps, les seccions superiors (el «sostre» de la cova) es col·lapsen, caient al centre en forma de con i deixant aquesta «finestra» que avui dia podem observar.
L’anàlisi d’aquesta lluerna va revelar que l’obertura tenia uns 35 metres d’ample per uns 28 metres de profunditat (fins als primers enderrocs), tot i que l’obertura podria ser encara més profunda.
Aquest tipus de formacions són interessants perquè es podrien establir bases subterrànies que protegissin de la radiació als equips o fins i tot incursions humanes futures. A més, són un bon lloc per buscar signes de vida al planeta vermell. «Els forats com aquest són de particular interès perquè els seus coves interiors estan relativament protegits de la dura superfície de Mart, el que els converteix en candidates relativament bons per contenir la vida marciana. Per tant, aquests pous són objectius principals per a possibles futures naus espacials, robots i fins i tot exploradors interplanetaris humans», afirmen des de la NASA.
Font: ABC