Mapes estel·lars del 24 d’octubre del 2020

Aquests tres mapes celestes representen la volta celeste projectada sobre un pla horitzontal (vista zenital), tal com la veurà un observador a Terrassa o als seu voltants a les 19:00h UTC del dia 24 d’octubre, a les 00:00h UTC i a les 05:00h UTC del dia 25.

Els mapes zenitals s’han de mirar col·locats per sobre del cap. El centre dels mapes representa el zenit i el cercle negre representa l’horitzó amb els 4 punts cardinals indicats: N – Nord, E – Est, S – Sud, W – Oest.

Els punts negres són estels, més grans com més brillants siguin. Hi representem tots els estels per sobre l’horitzó i d’una magnitud més brillant a 4.5 (més 400).

Els estels del centre del mapa són al zenit, i a prop del cercle extern són els de molt a prop de l’horitzó.

Els estels més brillants que la magnitud 2.5 tenen el nom escrit al costat, seguint la tradició de Johann Bayer de fer servir una lletra grega i el nom de la constel·lació. En general, aquests estels també tenen noms propis (sovint àrabs) pels quals són coneguts: per exemple, alpha Cygni és Deneb, alpha Lyrae és Vega, alpha Aquilae és Altair —conegudes com “el triangle de l’estiu”—, alpha Scorpii és Antares, alpha Bootes és Arcturus, alpha Ursae Minoris és Polaris.

Si poseu el vostre cursor exactament sobre qualsevol punt negre d’aquests estels veureu que es pot clicar i, si esteu connectats a internet, us portarà directament a la base de dades estel·lars SIMBAD que us proporciona totes les dades conegudes d’aquest estel.

També s’ha representat les posicions per aquest instant de la Lluna (com un cercle verd i la lletra L) i dels planetas (com a un cercle vermell) i una lletra identificadora.

Així, a les 19:00 UT són visibles: U=Uranus, M=Mart, N=Neptú, S=Saturn, J=Júpiter i la L=Lluna.

A les 05:00 UT de la matinada del dia 25 ja fa estona que es pot veure V=Venus per l’Est.

A part de la representació gràfica del cel, en cada pàgina d’aquests mapes s’indiquen el temps sideri local corresponent a l’instant del mapa i, a part, l’altura i azimut del Sol i l’altura, azimut i fase de la Lluna.

Mapes estel·lars de tot el cel visible el 24 d’octubre 2020 (Vista zenital)

Autor del mapa: Jaume Calaf

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació de processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i esborrar dades, així com altres drets, com s'explica a política de privadesa.