L’enorme “ninot de neu espacial” és dues estrelles fusionant-se

Els investigadors han descobert una enorme estrella en forma de ninot de neu amb una composició atmosfèrica mai vista abans. És més massiu que el nostre Sol, però només dos terços del diàmetre de la Terra.

Es creu que l’objecte és el resultat de la fusió de dues de les anomenades estrelles nanes blanques que sovint esclaten com a poderoses supernoves.
Mark Hollands, de la Universitat de Warwick, va dir que el descobriment de l’equip podria ajudar els científics a comprendre millor com es produeix aquest procés.

Representació gràfica de dues “nanes blanques” fusionant-se en una estrella més densa.
(Copyright: Universitat de Warwick / Mark A. Garlick. Font: bbc.com)

“L’aspecte més emocionant d’aquesta estrella és que deu haver explotat gairebé com a supernova. No hi ha gaires nanes blanques tan massives.”
“Hi ha molta incertesa sobre el tipus de sistemes estel·lars que arriben a convertir-se en supernova. Mesurant les propietats d’aquesta supernova ‘fallida’ , ens està explicant molt sobre les vies d’autoaniquilació  termonuclear de les estrelles”.

Una nana blanca és en el que les estrelles com el Sol es converteixen al final de la seva vida quan han consumit tot el seu combustible nuclear.
Perd la major part del seu ambient, deixant un nucli molt calent. Els àtoms més pesats de la seva atmosfera s’enfonsen, i els més lleugers romanen a la superfície. Algunes nanes blanques tenen atmosferes gairebé pures d’hidrogen o heli.

Però aquesta estrella, anomenada WDJ0551 + 4135, té una atmosfera inusualment rica en carboni. El doctor Hollands va dir que inicialment aquestes observacions “no tenien cap sentit. L’única manera d’explicar-ho és si es va formar mitjançant una fusió de dues nanes blanques”.

(Autor / Font: Pallab Ghosh Corresponsal científic, BBC News. / bbc.com)

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació de processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i esborrar dades, així com altres drets, com s'explica a política de privadesa.