Investigadors catalans lideren un dels projectes finalistes per desenvolupar una ciutat a Mart

  • Nüwa, la ciutat d’un milió de persones proposada per l’equip de Sustainable Offworld Network (SONet, Xarxa Sostenible Extraterrestre), ha sigut seleccionada com una de les finalistes entre 175 participants.
  • L’equip d’investigadors són part del IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya), el ICE (Institut de Ciències de l’Espai, CSIC), el ICCUB (Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona), i la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya).
  • L’emissió de la presentació final serà el 17 d’octubre de 2020 per Facebook Live.

El projecte de l’equip internacional “Xarxa Sostenible Extraterrestre” (SONet) ha sigut seleccionat com una de les 10 propostes finalistes en la competició del Disseny per una Ciutat Estat a Mart de Mars Society, l’organització de foment de l’exploració espacial més gran i influent del món dedicada a l’exploració i assentament humà del planeta Mart. El concurs s’enfoca a desenvolupar una ciutat d’un milió de persones a Mart de forma sostenible. L’equip es compon de científics en diversos instituts de recerca catalans associats al IEEC, així com altres centres de recerca d’Espanya, el Regne Unit, Alemanya, els Estats Units i Argentina, i l’equip ABIBBO studio d’arquitectura i disseny.

Representació artística d’una cúpula a Mart, part del concepte de SONet, Nüwa. Aquestes cúpules i altres solucions són de menester per proporcionar entorns de treball i habitatge pels humans i la seva tecnologia en el planeta roig.
(Font / Crèdits: icc.ub.edu / ABIBOO studio – SONet (Gonzalo Rojas)

COM ENS IMAGINEM NÜWA

Com seria una ciutat de Mart? Com funcionaria el comerç? Com evolucionaria la població urbana?

L’equip de SONet ha imaginat la ciutat de Mart Nüwa, detallada en un projecte complet que inclou aspectes científics, d’enginyeria, arquitectònics, econòmics i socials. A més d’un disseny urbà realista, el projecte proposa un pla de desenvolupament sòcio-econòmic i descripcions d’alt nivell d’indústria, infraestructura, generació i distribució d’energia i serveis que calen per portar-ho a terme.

La proposta, elaborada en reunions en línia de l’equip durant abril, maig i juny del 2020 entre el confinament per la pandèmia Covid-19, consisteix en un escrit de 20 pàgines amb un disseny conceptual que combina aspectes tan diversos com exploració espacial i sostenibilitat. La ciutat anomenada Nüwa, en honor a la deessa xinesa que creà la humanitat, simbolitza l’inici de la nova era de la nostra civilització a Mart i la protecció que cal assegurar en un món tan inhòspit.

“La proposta és un esforç que combina moltes disciplines d’una forma poc corrent en projectes espacials”, explica Guillem Anglada-Escudé, investigador de l’ICE i coordinador de l’equip. “A més de científics i enginyers, volíem incorporar des del principi experts en altres disciplines de fora el sector acadèmic”.

L’astrofísic i professor ICREA de l’ICCUB Jordi Miralda és un dels investigadors de l’equip de SONet. “Els científics de diversos àmbits, especialment els que ens dediquem a la investigació de l’Univers i dels fonaments físics que el regeixen, hem de contribuir a divulgar els coneixements tecnològics i científics que permetran a la humanitat iniciar la nova era d’expansió del nostre territori habitat envers l’espai”, diu. “El planeta Mart ens ofereix un bon escenari pel primer capítol d’aquesta expansió humana cap a l’espai.”

Imatge comparativa de les dimensions de la Terra, la Lluna i Mart

COMBINANT L’ESPAI AMB LA SOSTENIBILITAT

“Arribar a ser finalistes ja és tot un èxit per nosaltres”, explica Miquel Sureda, de ESEIAAT. “Esperem que aquesta competició ens proporcionarà visibilitat per guanyar suports i desenvolupar conceptes relacionats amb l’espai i la sostenibilitat, i la transformació necessària dels sistemes de producció que hem d’afrontar també aquí a la Terra”.

La proposta també estudia temes com l’ús i abús dels plàstics, les solucions de materials i construcció que minimitzen l’ús intensiu d’energia, i el reciclatge total. “Aquests exercicis ens fan adonar de l’enorme dependència que tenim d’allò que el planeta ens dona a canvi de res”, diu Ignasi Casanova, co-autor de la iniciativa i director de l’Institut de Tècniques Energètiques de la UPC. Afegeix: “per exemple, la producció d’aliment requereix una immensa energia que aquí a la Terra ens ve del Sol, però involucra una gran àrea de terra cultivable i és una de les activitats humanes més agressives contra l’ecosistema terrestre”.

La presentació serà el dissabte dia 17 d’octubre a les 22.00 (CEST), via ‘Facebook Live‘. Per veure-ho cal registrar-se gratuïtament a la 23rd Annual International Mars Society Convention : https://www.eventbrite.com/e/2020-mars-society-international-teleconvention-tickets-102005870304.

Podeu trobar més informació a:

(Font: http://icc.ub.edu/news/628)

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.