«Fontserè i la sismologia catalana» Xerrada on-line del Dr. Josep Batlló

Des de l’aaT fem ressò d’aquesta xerrada organitzada per l’Institut d’Estudis Catalans i el Laboratori Estudis Geofísics Eduard Fontserè sobre sismologia, ciència afí a la astronomia i que creiem pot ser del vostre interès (dijous 5 de novembre de 2020, a les 18.30h).


150 anys Eduard Fontserè – Acte commemoratiu

LEGEF

El president de l’Institut d’Estudis Catalans i la directora del Laboratori Estudis Geofísics Eduard Fontserè es complauen a convidar-vos a a la conferència amb motiu del 150 aniversari del naixement i 50 aniversari de la mort d’Eduard Fontserè, que impartirà el Dr. Josep Batlló amb títol

Fontserè i la sismologia catalana

Eduard Fontserè i Riba (1870-1970) és una de les figures més importants de la ciència catalana a la primera meitat del segle XX, molt especialment en relació al naixement i desenvolupament de la meteorologia professional a Catalunya. No és tant coneguda la seva contribució, també cabdal, al desenvolupament de la sismologia a Catalunya. Va fer de l’Observatori Fabra el lloc de referència de la sismologia a Catalunya i la seva dedicació a la mateixa va anar creixent al llarg de la seva vida, essent el seu camp de treball principal en l’última etapa. En aquesta presentació ens aproximarem a l’evolució del seu pensament en el camp de la sismologia i farem una valoració de les seves contribucions, molt importants pel coneixement de la distribució i efectes dels terratrèmols a Catalunya; i cada vegada més reconegudes en el camp de la sismologia instrumental. Va ser president de l’IEC des del 1950 fins 1958 (rotativament).

Josep Batlló es doctorà en Física per la Universitat de Barcelona. Els seus camps d’investigació són la sismologia, la meteorologia, la història de la ciència i els instruments científics, i la recuperació i anàlisi de dades antigues. Coordina el grup de treball sobre sismogrames històrics i sismometria de l’European Seismological Comission (ESC). En el camp de la Història de la Ciència, és l’autor del Catàleg espanyol de sismòmetres i magnetòmetres publicat per l’Instituto Geogràfico Nacional (IGN). També ha participat en l’edició de diversos llibres i ha estat coautor de biografies de coneguts científics catalans com el meteoròleg Eduard Fontserè, l’astrònom Josep Comas Solà i el físic Ramon Jardí. Ha impartit classes a la UB, URL, UPC i Universidade de Lisboa. Va ser cap de sismologia de l’Observatori de l’Ebre i investigador de l’Institut Dom Luiz, UL, treballa actualment a la unitat de sismologia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). És membre de la Societat Catalana de Física des de 1989 i de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica des de 1996.

Aquesta conferència es pot seguir en directe a través del canal Youtube de l’IEC: www.youtube.com/comunicacioiec

Dijous 5 de novembre de 2020, a les 18.30 h

Amb el suport de:

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació de processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i esborrar dades, així com altres drets, com s'explica a política de privadesa.