El telescopi espacial James Webb

Programat Activitats aaT (Arxiu) Xerrades i Conferències
Marti Diez, Terrassa Mapa

Conferència a càrrec: Dr Jordi Miralda Escudé, investigador ICREA i Vicepresident AAT

Dia: dissabte 12 de febrer de 2022 a les 20h

Lloc: en línia per Jitsi pels socis i pel canal de youtube per a simpatitzants.

Enllaç: https://youtu.be/nM4gqS9D37w

Resum:

El JWST, llançat a l’espai el passat 25 de desembre de 2021, serà el telescopi més gran mai posat a l’espai, i observarà en una gran banda de l’infraroig. Orbitarà en una òrbita especial situada a un milió i mig de kilòmetres de la Terra en direcció contrària al Sol, des d’on es podrà refredar a una temperatura molt baixa gràcies a l’apantallament molt eficaç de la llum solar. Amb els seus miralls de beril·li i una capa reflectora d’or, ens permetrà indagar sobre els misteris de les primeres galàxies que es van formar quan l’Univers tenia només uns dos-cents milions d’anys, i dels exoplanetes en la nostra Galàxia que podrien revelar-nos si alberguen bones condicions per l’origen de la vida.

Biografia del conferenciant.

Vaig estudiar a l’Escola Pia de Terrassa fins al batxillerat, on vaig tenir la fortuna de tenir bons professors que em van donar bons consells pels meus interessos en física i astronomia. Vaig estudiar física a la Universitat Autònoma de Barcelona, on em vaig llicenciar el 1987. Més important que el títol de llicenciatura fou poder adquirir una sòlida formació en física i matemàtiques gràcies a diversos excel·lents professors. També vaig aprendre astronomia pel meu compte i associant-me a agrupacions astronòmiques, on vaig aprendre el cel i el funcionament dels telescopis. Al novembre del 1982, formo part de l’equip que FUNDA la Agrupació Astronòmica de Terrassa, inicialment com a secció del Casino del Comerç.

Vaig rebre també el bon consell que no era pas difícil ésser admès i obtenir ajut econòmic per estudis de doctorat als Estats Units d’Amèrica si m’esforçava per aconseguir-ho.

Així doncs vaig sol·licitar a les universitats d’Estats Units que semblaven tenir un bon programa en astrofísica i cosmologia, i al 1987 vaig anar a la Universitat de Princeton, on vaig defensar la tesi doctoral al 1991 sobre lents gravitatòries. Després vaig tenir una plaça postdoctoral a la Universitat de Cambridge fins al 1993, i d’allà em vaig traslladar a l’Institut d’Estudis Avançats de Princeton pel meu segon postdoc. Al 1996 vaig començar a treballar com a professor assistent a la Universitat de Pensilvània, i a l’any 2000 em vaig canviar al Departament d’Astronomia de la Universitat d’Ohio State, on vaig ser Professor Associat.

Al 2005 vaig decidir retornar a Catalunya amb una plaça de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, prenent com a institució amfitriona l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya /CSIC, situat a la Universitat Autònoma de Barcelona, fins al 2009, any en què vaig canviar a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona, on continuo avui dia. Des del 2019 he sigut director científic de l’Institut.

La meva recerca ha cobert diversos camps de l’astrofísica, des d’exoplanetes fins a la formació de les primeres galàxies i els forats negres més massius dels nuclis de les galàxies. Bona part de la meva recerca s’ha centrat en l’evolució del medi intergalàctic, la seva observació a través d’espectres d’absorció i el seu ús per estudiar la distribució de matèria a gran escala en cosmologia. Recentment he tornat a mètodes per estudiar la matèria fosca de l’Univers, com les lents gravitatòries i la dinàmica de rieres estel·lars dins la Via Làctia, i en particular l’estudi dels axions com a candidat de la matèria fosca.

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació de processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i esborrar dades, així com altres drets, com s'explica a política de privadesa.