Eclipsi total de Sol el dia 14 de desembre de 2020, visible des del Pacífic i Sud-Amèrica

El dilluns 14 de desembre de 2020 hi haurà un eclipsi de Sol. L’eclipsi parcial serà visible en el oceà Pacífic, Sud-Amèrica, l’Antàrtida i el sud de l’Atlàntic.

Començarà a les 13:34 UT a una latitud de -2º al Pacífic i acabarà a les 18:53 UT a l’Atlàntic sud. La duració del fenomen serà d’uns 319 min.

L’eclipsi total començarà al Pacífic, per allà les illes Marqueses, a les 14:32 UT, i, sobre tot, com a conseqüència del moviment de la Lluna (unes 12 vegades més ràpid que el del Sol) creuarà el pacífic d’oest a est, passarà pels centres de Xile i l’Argentina i acabarà a les 17:54 UT davant de la costa de Nabidia. La duració serà d’uns 202 minuts.

El màxim de l’eclipsi total serà a les 16:13 UT, a la província argentina de Río Negro, durant allà la totalitat 2m10s.
Durant aquests moments, el radi topocèntric de la Lluna serà el 102,5% del radi del Sol, estan ambdós cossos a una altura d’uns 73º (allà estan a punt d’entrar a l’estiu austral).
En aquest màxim, l’amplada de la franja sobre la Terra des d’on es podrà veure l’eclipsi total serà d’uns 90 km.

A continuació es mostra una simulació del pas de la Lluna per davant del Sol tal com ho veuríem amb un diàmetre angular aparent de 5º, a les mateixes hores, però des de tres llocs d’una longitud geogràfica semblant però molt diferent latitud:

1) San Antonio Este, a Rio Negro, Argentina, on la Lluna cobrirà completament el Sol -eclipsi total- durant uns 2 minuts.
2) Córdoba, Argentina, uns 1100 km al nord, en què l’eclipsi serà només parcial.
3) Porto Velho, Brasil, lloc on, per molt poc, no s’arriba a poder veure l’eclipsi.

Enllaç al diari La Nación (Argentina) on explica com es pot veure l’eclipsi en directe: https://www.lanacion.com.ar/ciencia/eclipse-total-sol-2020-nid2538928

1) San Antonio Este

2) Córdoba, Argentina

3) Porto Velho, Brasil

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.