Conferència on-line del Dr. Jordi Miralda (aaT) “Lents gravitatòries: com observar un sol estel a deu mil milions d’anys-llum de distància i de passada, esbrinar què és la matèria fosca” – 4 juny 20:00h
– Enllaç (4 juny 20:00h): https://us02web.zoom.us/j/89069263721
– Organitza: Associació Astronòmica Sant Cugat- Valldoreix
– A càrrec del Dr. Jordi Miralda, investigador ICREA de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB.
Habitualment, els estels més lluminosos en galàxies externes poden arribar a observar-se individualment amb els nostres telescopis més potents fins a una distància màxima d’uns cent milions d’anys-llum, entre les fonts puntuals més febles detectables.
Tot i això, recentment el Telescopi Espacial Hubble ha detectat estrelles individuals a distàncies cosmològiques d’uns deu mil milions d’anys-llum, que observem avui tal com eren quan l’Univers tenia només un terç de la seva edat actual, gràcies a que la seva brillantor ha sigut magnificada per un enorme factor de més de mil vegades per l’acció d’una lent gravitatòria.
Aquesta magnificació excepcionalment gran de la brillantor es produeix quan un estel situat darrere un dels cúmuls de galàxies més massius de l’Univers travessa una zona anomenada càustica de la lent gravitatòria produïda pel cúmul.
La variabilitat de la magnificació d’un d’aquests estels que podem observar ens pot aportar informació clau sobre la matèria fosca, la qual constitueix més del 80% de la massa del cúmul de galàxies que deflecteix i magnifica la llum que el travessa.