Concurs fotogràfic “Conjunció Júpiter-Saturn 2020”. Obert a tothom!

El 21 de desembre Júpiter i Saturn arribaran al seu màxim apropament, estaran en conjunció planetària.

Aquesta conjunció la podem veure cada vint anys, però la d’aquest any és molt especial, ja que podrem veure els planetes a només 0,1º de separació, encara que la distància entre ambdós serà de 800 milions de kilòmetres.

Aquesta proximitat, vista des de la Terra, no es donava des de fa 400 anys i no es repetirà fins el 15 de març de 2080.

Per celebrar aquesta efemèride, a l’agrupació hem preparat un concurs de fotografia amb aquest tema, obert a tothom. Tots els que tingueu fotografies de la conjunció, les podeu compartir a la web de l’aaT fins el dia 31 de desembre del 2020.

També qualsevol usuari de la web, a més de gaudir de les fotografies a la Galeria, pot posar la seva valoració de cada foto.

Galeria de fotos presentades: https://astroterrassa.org/blog/galeria-concurs-fotografic-conjuncio-jupiter-saturn-2020/

Un cop tancat el concurs es deixarà un temps per rebre les valoracions del públic.

S’admetran imatges fins el dia 31/12/2020.

El públic podrà votar fins el dia 9/01/2021

Els resultats s’anunciaran a partir del dia 10/01/2021

Podeu veure les Bases del Concurs a https://astroterrassa.org/blog/bases-concurs-fotografia-conjuncio-j-s-2020/

Com localitzar la conjunció

El nostre soci Jaume Calaf ens ha proporcionat un mapa azimutal del moment culminant de la conjunció, el dia 21, a la primera hora en què seran visibles Júpiter i Saturn abans de quedar per sota de l’horitzó.

El millor moment per veure la conjunció de Júpiter i Saturn aquests dies és poc després de la posta de Sol, mirant cap al SudOest.
Al mapa següent veiem la meitat sud de la volta celeste, des de l’horitzó fins al zenit, tal com es veurà des de Terrassa, el dia 21 de desembre a les 17:10 UT (1 hora més per a l’hora oficial). En aquest instant, el Sol està només a uns 8º per sota de l’horitzó i Júpiter i Saturn, gairebé indistingibles a simple vista -J i S en el mapa- a uns 15º d’altura en el sudoest, SW. Més tard d’aquesta hora serà més fosc, però també Júpiter i Saturn estaran més baixos i més difícils de poder ser observats sense obstacles.
Com veiem al mapa, aquesta meitat sud del cel, està presidida per la Lluna en quart creixent i pels dos estels brillants alpha-Aql=Altair i alpha-PsA=Fomalhaut. L’eclíptica, la línia per on es mouen els planetes -vermella al mapa, conté aquests dies, a més a més de Júpiter i Saturn, Urà, Mart i Neptú (U, M i N, respectivament), si bé, a simple vista, només es pot veure Mart.
Els dies posteriors al 21 de desembre, a aquesta hora, encara es pot fer servir aquest mapa de cara a orientar-se; això sí, la Lluna haurà anat creixent i allunyant-se cap l’Est.

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.