• Sense categoria
  • 3

Conceptes astronòmics: el sistema solar

Per Francesc Vallès

El sistema solar és el conjunt de matèria i espai dominat per l’estrella central, el Sol.

Entre aquesta matèria trobem el mateix sol, els planetes i planetes nans amb els seus satèl·lits, asteroides, meteoroides, cometes i altres cossos, tot plegat són la resta del disc de matèria que va crear el sol fa uns quatre mil cinc-cents milions d’anys, i li queda uns temps similar fins a la seva fi. Tota aquesta matèria està distribuïda de la següent manera:

Primer tenim al Sol, a partir d’ell hi ha la zona planetària composta de vuit planetes, primer quatre planetes interiors rocosos i després quatre planetes exteriors gegants gasosos, un cinturó d’asteroides divideix els planetes interiors dels exteriors, que està format per matèria d’un possible planeta que no es va arribar a formar per la influència de Júpiter.

Posteriorment, trobem un altre cinturó d’asteroides i planetes nans anomenat cinturó de Kuiper. Fins aquí tots els cossos orbiten en el mateix disc pla al voltant del Sol seguint el moviment de rotació del disc protoplanetari a partir del qual es formen els planetes.

Més enllà s’estén l’heliosfera que és el vent solar provinent del Sol i que s’escampa en totes direccions a més d’un milió de quilòmetres hora, a mesura que s’allunya va disminuint la velocitat fins a aturar-se en una zona anomenada heliopausa.

Més enllà encara es troba una zona que acaba embolcallant esfèricament tot el sistema solar anomenada núvol d’Oort on trobem objectes compostos glaçats, molècules d’aigua, heli, metà i amoníac, aquest núvol s’estén fins a un any llum, podríem dir que aquest és el límit del sistema solar.

Se sap que del cinturó de Kuiper i del núvol d’Oort venen els cometes que tracen òrbites molt el·líptiques, deixant restes de gas i pols quan s’acosten al Sol.

Finalment, anomenarem la distància en temps-llum en què es troba cada element des del Sol.

Mercuri: 3,3 minuts llum. Venus: 6 minuts llum. Terra: 8,3 minuts llum. Mart: 12 minuts-llum Cinturó d’asteroides: entre 17 i 28 minuts-llum Júpiter: 43 minuts-llum Saturn: 1,3 hores-llum Urà: 2,7 hores-llum Neptú: 4,2 hores-llum Cinturó de Kuiper: entre 4,15 i 7 hores-llum Heliopausa: 14,45 hores-llum Núvol d’Oort: se suposa que està entre 300 hores-llum fins a un any-llum.

Imatge: Un resum sobre els planetes del nostre sistema solar. Wikimedia Commons.

Comparteix!

3 Responses

  1. Martí ha dit:

    Molt clar i didàctic.

  2. RAUL ha dit:

    Fantàstic!

  3. Jaume Calaf ha dit:

    El Sistema Solar: el nostre barri!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.