Captada la primera imatge d’un sistema solar com el nostre amb diversos planetes
Dos gegants gasosos, molt més massius que Júpiter, acompanyen a la jove estrella, que es troba a 300 anys llum.

(Crèdit/Font: Bohn et al. / elpais.com)
Com fotografiar el nostre sistema solar en la seva infantesa. Un equip científic ha aconseguit captar per primera vegada l’aspecte d’un sistema planetari al voltant d’una estrella similar al nostre Sol.
Els seus planetes són molt més grans i molt més llunyans que els del nostre sistema solar, però la imatge de TYC 8998-760 -1 i els seus dos companys espacials és una fita astronòmica. Fins ara, els astrònoms mai havien observat directament a més d’un planeta orbitant una estrella com el Sol. Aquesta observació serà un nou granet de sorra per comprendre com sorgeixen i evolucionen sistemes com el que acull la Terra.
“El nostre equip ha pogut captar la primera imatge de dos companys gegants gasosos que estan orbitant un jove anàleg solar”, explica Maddalena Reggiani, investigadora de la Universitat KU de Lovaina. Els dos planetes són gegants gasosos, això és, del mateix tipus que Júpiter i Saturn, encara que amb notables diferències. Aquests exoplanetes són molt més pesats, amb una massa 14 vegades la de Júpiter per al planeta més proper a l’estrella i de 6 vegades per l’altre. A més, orbiten molt lluny de la seva estrella: a distàncies d’entre 160 i 320 vegades la distància Terra-Sol, mentre que Júpiter només està cinc vegades més lluny.
“Aquest descobriment és una instantània d’un entorn que és molt similar al nostre sistema solar, però en una etapa molt més primerenca de la seva evolució”.
En la nova imatge es pot veure a aquests dos exoplanetes gasosos com dos punts brillants de llum allunyats de la seva estrella. El sistema de TYC 8998-760-1 es troba a 300 anys llum, és a dir, la fulgurant imatge que han captat els aparells científics va sortir d’aquest sistema solar mentre Bach componia la seva música i Edmond Halley accedia a el lloc d’astrònom real.
La imatge va ser captada amb el Very Large Telescope (VLT) de l’Observatori Europeu Austral (ESO), ubicat al xilè desert d’Atacama. “Aquest descobriment és una instantània d’un entorn que és molt similar al nostre sistema solar, però en una etapa molt més primerenca de la seva evolució”, explica Alexander Bohn, estudiant de doctorat de la Universitat de Leiden, que va estar al capdavant d’aquest treball que publica avui “The Astrophysical Journal Letters”.
El VLT va captar diferents imatges en diferents moments, la qual cosa va permetre a l’equip científic distingir aquests planetes de les estrelles de fons, explica ESO en una nota. A més, l’instrument del telescopi amb el qual es va captar la imatge, SPHERE, bloqueja la potent llum de la jove estrella per permetre l’observació d’objectes menys lluminosos, com els seus planetes.
(Crèdit/Font: Javier Salas / elpais.com. Informació contrastada amb l’article orginal de l’Astrophysical Journal Letters )