Asteroide 16-Psyche. Mapes de l’oposició del dia 7 de desembre i posteriors

Si algun astrofotògraf vol fotografiar l’asteroide 16-Psyche, els pròxims dies del 7 fins al 20 de desembre són els ideals perquè el dia 7 passa per l’oposició al Sol i presenta la màxima brillantor, mag 9.4, i per Terrassa passa pel meridià sud a les 23:43 UT a una altura de 66º i sense Lluna.

A partir del dia 21 comença a haver-hi lluna creixent, plena, etc. A partir del dia 31 de desembre la magnitud ja puja a més 10.0 i seguirà creixent. Per si algú té curiositat, a continuació hi ha les imatges simulades del cel vist des de Terrassa, indicant la posició de l’asteroide (●16).

L’asteroide 16-Psyche té una orbita bastant típica: distancia mitjana al Sol 2.92 AU, excentricitat de 0.13 i poca inclinació: 3.1º. Es l’asteroide del tipus metàl·lic més gran que hi ha: uns 279 × 232 × 189 km3 i uns 1019 kg de, sobretot, ferro, níquel i altres metalls. La hipòtesi majoritària és que podria ser el nucli metàl·lic d’un antic protoplaneta que no acabà de formar-se. I hi ha qui especula que podria ser un bon lloc per començar l’explotació minera dels asteroides.

Representació artística de l’asteroide 16-Psyche

Aquestes qüestions són tan interessants que la NASA té prevista una missió “low-cost” a Psyche. Està previst que surti el juliol del 2022 cap a Mart, rebi una assistència gravitatòria per part d’aquest el 2023 i arribi a Psyche el gener del 2026. “Low cost” vol dir que el llançament serà econòmic a canvi d’un viatge lent.

L’aspecte d’un asteroide és el d’un estel feble i sovint és indistingible dels estels del seu entorn. Només el delata el seu (gran) moviment propi quan s’observa al llarg d’unes hores o dies. En les imatges simulades del pdf adjunt es pot observar molt bé el desplaçament que va fent d’uns 0.20º/dia en ascensió recta.

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació de processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i esborrar dades, així com altres drets, com s'explica a política de privadesa.