Del 22 al 29 d’agost: Passos visibles de les Estacions Espacials (ISS i CSS)

Scheduled Mapes amb els passos de les ISS/CSS

Visibles des de Terrassa

Al final d’aquest text hi ha un pdf en què es troben analitzats en detall tots els passos visibles* des de Terrassa de les Estacions Espacials (EE): la Internacionai i la Xinesa (ISS i CSS).

*Visibles aquí vol dir: que l’EE passi, com a mínim, a 15º graus per sobre de l’horitzó de l’observador (en aquest, a Terrassa); que el Sol estigui 4º o més per sota de l’horitzó; i que, al menys en una part de tot el pas, l’EE estigui il·luminada pel Sol. Si l’observador no està a Terrassa, però a pocs quilòmetres de distància, els resultats numèrics i els gràfics ja no seràn exactes però encara es poden fer servir aproximadament.

Portada resum de la setmana

A la portada del pdf tenim el Resum/Índex dels passos de la setmana seleccionats per a ser representats gràficament en el cel de fons de cada pas. En aquest Resum hi ha, per a cada pas:

  • el dia i hora de la culminació del pas;
  • de quin objecte es tracta (ISS o CSS);
  • l’altura màxima que assolirà (culminació);
  • el tant per cent d’il·luminat pel Sol –vist per l’observador- que estarà en la culminació. Si és 0% vol dir que en la culminació no serà visible, si bé pot ser-ho anterior o posteriorment.
  • l’azimut-sud de l’objecte a la màxima altura (no serà exactament 0º);
  • l’azimut de sortida i l’azimut de posta de l’objecte.

Amb un cop d’ull d’aquestes dades ja ens podem fer una mica la idea de com seran tots els passos.

A més, en la taula Resum/Índex de la portada:

  • Els passos estan ordenats cronològicament al llarg de la setmana, independent de l’objecte.
  • Si es clica sobre la data i hora (en color vermell) d’un pas en concret del Resum anirem directament a la pàgina amb la representació gràfica (Mapa zenital) d’aquest pas.
  • A cada Mapa d’un pas hi ha un enllaç -“(Anar a la Taula)”, en vermell- que, si es clica, t’envia a una Taula amb totes les dades topocèntriques més significatives del pas. A la primera meitat del pdf estan els Mapes dels passos i en la segona meitat, les Taules amb els detalls de cada pas.

Taula de dades calculades del pas

A les Taules de cada pas, tenim calculat, per a cada 10 segons,

  • La posició topocèntrica de l’EE (altura h, azimut sud as, distància ρ; ascensió recta α i declinació δ). Per a aquests càlculs, per a la localització exacta de l’observador, hem considerat l’observatori de la seu de l’AAT a Terrassa.
  • L´angle de fase iph. La fracció il·luminada pel Sol i la magnitud relativa ∆Vr en funció de ρ i iph. Al principi del pas ∆Vr és gran, per ex., 3.5; a mesura que l’EE s’acosta va disminuint fins a un mínim, p.ex., 1.0, i després torna a augmentar de forma que poc abans que desapareixi per l’horitzó pot valer, p.ex., a 3.8. Això vol dir que en aquest instant la magnitud visual de l’EE és 2.8 més gran que en el moment de la màxima brillantor.
  • L´altura i azimut de la Lluna, h, a.
  • La longitud λss i latitud ϕss geogràfiques del punt sub-satèl·lit (allà on tenen l’EE en el seu zenit), i l´altitud h, en km;
  • La distància angular de l’EE a la Lluna, S-3.
  • La longitud λtr i latitud ϕtr geogràfiques de l’ombra del Sat causada per la Lluna. En aquests llocs, en aquest instant, veuen l’EE en el centre de la Lluna.
  • Si S-3 és de pocs graus, s’afegeix un enllaç que situa l’ombra en un mapa de l’OpenStreetMap. L’enllaç és “=Mapa” de color blau.

Representacions gràfiques

Com hem dit abans, si l´altura màxima del pas, hmax és superior a 15º i el Sol està per sota de -4º, el pas se selecciona per a les representacions gràfiques. Aquestes són:

  1. Una Vista zenital del pas, amb les estrelles, Sol, Lluna, planetes, nebuloses, etc. per a l’instant tmax de la màxima altura del satèl·lit.
  2. Un mapa continental centrat en l’observador amb la traça de l’EE mentre és visible.
  3. I si durant el pas, l’ombra de l’EE causada per la Lluna no passa lluny de l’observador aquesta es dibuixa en un mapa continental.
  4. I, si l’ombra, passa a prop de l’observador, es torna a dibuixar en un mapa regional al voltant d’aquest.

Els passos visibles de les dues Estacions Espacials són, en general, molt fàcils de veure a simple vista i de seguir. Les dues Estacions són molt brillants -en particular, la ISS-, i destaquen molt en el fons d’estrelles i constel·lacions. Al nens, els encanten veure-les passar: una bona manera d’introduir-los en l’Astronomia i la Ciència.

Podeu deixar qualsevol dubte, comentari o suggeriment a la finestreta que trobareu al final. Totes les opinions seran ben rebudes (fins i tot, les crítiques!).

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.