Eclipsi parcial de Sol del 25/10/2022

Scheduled Notícies i articles externs
Mapa
Quan: Dimarts 26 d’Octubre de 2022, de les 11.33h a les 12:42h.
Qui organitza:  Tothom.
Contacte i/o inscripcions:  sense inscripció.
Tipus de públic:  Activitat gratuïta que la podreu fer a qualsevol lloc.
El dimarts 25 d'octubre de 2022 hi haurà un eclipsi parcial de Sol que serà visible des de l'Àsia occidental, el nord d'Àfrica oriental, i tota Europa, excepte la península ibèrica més avall de l'Ebre. Així doncs, encara que molt modestament, serà visible des de Catalunya i les illes Balears. 

A nivell global, l'eclipsi començarà a les 08:58~UT a una latitud de 66.5ºN per Islàndia i -per la combinació de la rotació de la Terra i els moviments relatius de la Lluna i del Sol- avançarà cap l'Est creuant Europa cap a Àsia. L'eclipsi acabarà a les 13:02~UT en l'Oceà Índic a la latitud de 17.5ºN; com veiem, la duració total haurà estat de poc més de 4 hores. 

En un eclipsi, s'anomena "magnitud" a la màxima fracció del diàmetre solar aparent cobert per la Lluna. En aquest eclipsi la magnitud màxima serà 0.861 i això passarà a les 11:00~UT en el districte autònom rus de Khàntia-Mànsia (d'on prové la major part del petroli rus), a la Sibèria occidental. A Catalunya i Balears es podrà observar però amb una magnitud màxima de només 0.1, que vol dir que el Sol s'enfosquirà només un 4%. A Terrassa l'eclipsi començarà a les 09:33~UT (11:33 hora local oficial) i acabarà a les 10:42~UT. 

El màxim arribarà a les 10:07~UT, moment en què l'altura del Sol serà de 32.5º, i els radis aparents del Sol i la Lluna, 965.43'' i 943.05'', respectivament. Com a curiositat, direm que el pròxim eclipsi total de Sol visible des de la península ibèrica serà el 12 d'agost de 2026 que, vist des de Terrassa, començarà a les 17:35~UT, amb el Sol ja només a 13.8º d'altura, de forma que tot just podrem veure el començament abans de la posta del Sol. 

Si volem veure el màxim de l'eclipsi sense anar molt lluny ens en haurem d'anar a la costa gallega: a A Coruña, el màxim serà a les 18:28~UT amb el Sol a 12.0º. A continuació presentem una simulació de l'eclipsi del pròxim 25 d'octubre tal com el veurem des de Terrassa (o Catalunya) feta amb el programa propi "MapEst79". Primer, hi ha dues vistes generals del cel en el moment delmàxim i després la seqüència completa de l'eclipsi. 

En tot moment, la vista apunta al mateix punt seguint el moviment diürn de la volta celeste per posar de manifest els moviments del Sol i la Lluna.








Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.