L’Agrupació Astronòmica de Terrassa celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

L’any 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el dia 11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que se celebra cada any per impulsar la igualtat de gènere en la ciència, considerada vital per assolir els objectius de desenvolupament social acordats internacionalment en l’Agenda per al Desenvolupament Sostenible per al 2030.

11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

L’aaT vol participar en aquesta activitat difonent diversos actes que se celebraran al nostre país en els propers dies. En primer lloc, des de l’aaT organitzem una de les conferències del nostre cicle que serà retransmesa pel nostre canal de YouTube el dia 6 de febrer a les 20h, on hi hem convidat una de les dones que fan recerca en astrofísica al nostre país, l’Anna Farré-Mateu, investigadora de l’Institut de Ciències del Cosmos, amb el títol “A la recerca de la galàxia relíquia perduda“. Podeu trobar tota la informació a https://astroterrassa.org/blog/recerca-galaxia-reliquia-perduda/.

Dr. Anna Ferré-Mateu, investigadora de l’Institut de Ciències del Cosmos.

Volem també fer difusió de la xerrada sobre dones, ciència i tecnologia que organitza la Generalitat de Catalunya el mateix dia 11, a les 10:30 del matí, en què parlaran tres guanyadores dels Premis DonaTIC, una d’elles la professora Núria Salán de la Universitat Politècnica de Catalunya-ESEIAAT a Terrassa. Podeu trobar tota la informació sobre aquest acte i la seva retransmissió en línia a: https://punttic.gencat.cat/article/11-de-febrer-dia-internacional-de-la-dona-i-la-0.

Finalment, el dissabte dia 13 de febrer a les 7 del vespre, el vicepresident de l’aaT i professor ICREA de l’Institut de Ciències del Cosmos, Jordi Miralda, farà una conferència sobre els orígens de l’astrofísica i els descobriments que van realitzar diverses científiques que van ser pioneres en aquests orígens. La conferència es titula “Els orígens de l’astrofísica“, amb el següent resum:

“L’astrofísica va començar quan les observacions de l’astronomia van poder ser interpretades segons les lleis físiques que regeixen els estels i altres objectes de l’Univers. Fou així com es va entendre que les lleis físiques que expliquen els fenòmens de la nostra vida terrenal són les mateixes que regulen els fenòmens celestials, que observem en el cel. Això va canviar per sempre la nostra concepció de l’Univers i del lloc que hi ocupa la Terra. En aquests descobriments, les dones científiques que van treballar en astronomia van jugar-hi un paper cabdal tan aviat com se’ls va obrir una petita finestra d’oportunitat.”

La retransmissió de l’acte es podrà seguir des de la web de Serviastro de l’Institut de Ciències del Cosmos: https://serviastro.ub.edu/activitats/conferencies/els-origens-de-lastrofisica

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.