Xerrada d’Anna Ferré-Mateu: «A la recerca de la galàxia relíquia perduda» (6 febrer 20h)

Scheduled Activitats aaT (Arxiu) Xerrades i Conferències
  • Dia: 6-2-2021
  • Hora: 20:00h
  • Lloc: En línia, per YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=GfmjDgaD9ew

Les galàxies massives són una de les poblacions predominants en el nostre Univers d’avui dia. Com s’han arribat a formar aquests objectes gegants és encara un dels grans enigmes en el camp de la formació i evolució de galàxies.

El model actualment més acceptat explica que es formen en dues fases: una primera fase molt violenta i ràpida que forma un nucli molt compacte i massiu, seguida d’una fase anomenada d’acreció, ja que s’acumulen les noves estrelles només al voltant d’aquest nucli, a causa de la interacció amb altres galàxies de menor massa.

Els models prediuen que un 0.1% de les galàxies massives haurien d’ometre aquesta segona fase en la seva evolució, mantenint-se compactes i massives, com a relíquies del passat. Trobar una d’aquestes galàxies relíquia seria, doncs, una prova irrefutable que els models de formació funcionen, i a més a més una eina valuosíssima per poder espiar com eren els processos de formació quan l’Univers era molt jove, però des de la comoditat d’estar a l’Univers local.

En aquesta xerrada, ens embarcarem en l’aventura de la recerca de la primera galàxia relíquia massiva, amb tots els perills i peripècies inclosos. Us hi atreviu?

Anna_Ferre-Mateu
Dr. Anna Ferré-Mateu

Dr. Anna Ferré-Mateu, Institut de Ciències del Cosmos UB

Anna Ferré-Mateu va cursar la seva llicenciatura en Físiques entre la Universitat Autònoma de Barcelona i la de La Laguna, on s’hi va quedar pel Màster i posteriorment, el doctorat, en Astrofísica. La seva tesi doctoral (2013) tracta de caracteritzar les propietats estel·lars de galàxies de diverses famílies en diferents èpoques de l’Univers, en particular, enfocant-se en les galàxies més massives. D’illa en illa, va passar de Tenerife a Hawaii, on va treballar durant tres anys com a postdoc al telescopi japonès Subaru, a la recerca de galàxies relíquies massives. Més tard, va anar a treballar amb un postdoc de dos anys, a Swinburne Univsersity of Technology, Melbourne, Australia, on va començar a investigar les galàxies de més baixa massa i també les misterioses galàxies ultradifuses. Des de setembre 2018 que està un altre cop a Barcelona, a l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB, amb una beca ‘Junior Leader La Caixa”, on segueix investigant els misteris de l’Univers poc lluminós.

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.