10 peculiaritats de Venus

Venus, el segon planeta del sistema solar, és estrany en molts sentits.

Una vista de Venus amb llum visible revela una esfera llisa i blanca. La llum no pot penetrar la gruixuda capa de núvols del planeta.
(Crèdit / Font: NASA’s Goddard Space Flight Center / space.com)

Si fa uns dies comentàvem algunes de les investigacions que es porten a terme gràcies a les dades aportades per la nau espacial Akatsuki  en òrbita al voltant de Venus, avui donem una ullada a 10 de les peculiaritats del nostre veí més proper del sistema solar.

1- Volcans Venusians

Hi ha més volcans a Venus que a qualsevol altre planeta del sistema solar. Els astrònoms coneixen més de 1.600 volcans a la seva superfície, però és probable que n’hi hagi molts més, massa petits per ser visibles. Els científics creuen que la majoria són latents, tot i que un bon grapat encara poden estar actius.

Volcà a Venus
(Crèdit / Font: NASA / JPL-Caltech / ESA; imatge creada per Ryan Ollerenshaw i Eric DeJong del Grup de visualització del sistema solar, JPL. / space.com)

2- On els dies sobrepassen els anys

Un dia sideri (Nota 1) a Venus dura 243 dies de la Terra (és el temps que triga Venus a fer una rotació sobre el seu eix), mentre que un any a Venus (el període en donar una volta sencera al voltant del sol) és més curt, amb només 224,7 dies terrestres.

Nota 1: El dia sideri és el temps que triga un planeta a fer una rotació sobre el seu propi eix, respecte el sistema inercial de les estrelles llunyanes. En el cas de Venus, la rotació és retrògrada, és a dir, de sentit contrari a la del seu moviment de translació al voltant del Sol que es produeix durant un any de Venus, que té una duració de 224,7 dies terrestres. És a dir, l’any de Venus té només 224,7/243= 0.925 dies sideris de Venus. Com que la rotació de Venus és retrògrada, el que entenem normalment per dia, que és el dia sinòdic (el temps que triga el Sol a tornar-se a veure a la mateixa posició del cel des d’un punt de la superfície de Venus), és més curt que el dia sideri. Concretament, l’any sideri de Venus té 1.925 dies sinòdics. És a dir, el dia sinòdic de Venus dura uns 117 dies terrestres, i al contrari de la Terra, el Sol surt per l’Oest i es pon per l’Est. A la Terra, el nostre any té 365.25 dies sinòdics, i 366.25 dies sideris.

Aquesta imatge acolorida de Venus va ser enregistrada per la nau espacial Galileo camí de Júpiter poc després d’una maniobra d’assistència gravitatòria a Venus el febrer de 1990. La visió del planeta de Galileu mostra una estructura de remolins de núvols d’àcid sulfúric.
(Crèdit / Font: © Projecte Galileo, JPL, NASA / space.com)

3- El bessó de la Terra

De tots els planetes del sistema solar, Venus és el més semblant a la Terra. Els dos cossos són gairebé iguals i la composició de Venus és en gran part la mateixa que la de la Terra. L’òrbita de Venus també és la més propera a la Terra de qualsevol planeta del sistema solar. Tots dos tenen superfícies relativament joves i ambdós tenen atmosferes gruixudes amb núvols (encara que els núvols de Venus estiguin majoritàriament formats d’àcid sulfúric verinós).

Imatge de la Terra
(Crèdit / Font: NASA / space.com)

4- Venus és calent, molt calent

Com que la major part de la seva atmosfera està formada per diòxid de carboni, un efecte hivernacle extrem provoca que a la superfície de Venus les temperatures puguin arribar fins a un 470 °C).

“La superfície és prou calenta per fondre el plom a causa de la seva atmosfera amb efecte hivernacle desbocat”, segons Sue Smrekar, científica del Jet Propulsion Laboratory de la NASA.

Superfície de Venus
(Crèdits / Font: E. De Jong et al. (JPL), MIPL, Equip Magellan, NASA / space.com)

5- Pressió extrema

La pressió atmosfèrica a la superfície de Venus és extrema, aproximadament 90 vegades superior a la pressió al nivell del mar aquí a la Terra. Dit d’una altra manera, la pressió a la superfície de Venus és aproximadament la mateixa que la pressió de l’aigua a aproximadament 1 km sota l’oceà a la Terra.

En aquesta imatge amb llum ultraviolada capturada el 1979 per la Pioneer Venus Orbiter, les ratlles clares i fosques del planeta marquen els cims dels núvols.
(Crèdit / Font: © NASA / spcae.com)

6- Podem veure Venus creuar per davant el Sol

Venus és dels pocs planetes que podem veure’l creuar davant del sol. Només Venus i Mercuri ho fan, vist des de la Terra. Els trànsits de Venus es produeixen rarament, per parells separats per vuit anys aproximadament menys d’una vegada cada segle.

Una d’aquestes ocasions inusuals es va produir el 5-6 de juny de 2012, quan un trànsit de Venus va ser visible des d’Amèrica del Nord i part d’Amèrica del Sud, l’oest d’Àsia, la meitat oriental d’Àfrica i pràcticament tota Europa. Va ser la setena vegada des de la invenció del telescopi que els humans van ser testimonis d’un trànsit de Venus.

Trànsit de Venus
(Crèdit / Font: Paul Hyndman / space.com)

7- El planeta més brillant

Tot i que Venus no és el planeta més gran del sistema solar, ni de bon tros, la seva proximitat a la Terra fa que sigui el més brillant dels planetes del cel. També se’l qualifica del segon objecte més brillant del cel nocturn, només després de la lluna.

De fet, Venus pot semblar tan brillant que un pilot a bord d’un vol d’Air Canada el gener del 2011 va confondre l’enlluernador planeta amb avió que se li acostava. El pilot va dirigir el seu avió a un vol picat d’emergència per evitar una col·lisió amb el que els investigadors van determinar després que era Venus, que de fet es trobava a una distància prou segura de milions de quilòmetres, segons els responsables del transport aeri canadenc.

Venus brillant al cel de nit
(Crèdit / Font: P-M Heden / The World at Night /space.com)

8- Misteri de l’antiguitat

Venus ha estat objecte d’observació durant mil·lennis.

Els antics babilonis van fer un seguiment del seu pas pel cel en registres que es remunten fins al 1600 aC. El matemàtic grec Pitàgores va ser el primer a descobrir que les estrelles més brillants del cel del matí i del vespre eren en realitat el mateix objecte, Venus.

“Al llarg de la història, Venus ha estat un dels cossos celestes més estudiats en el nostre cel”, afirma Sue Smrekar.

L’Enuma Anu Enlil és una sèrie de prop de 70 tauletes que registren moviments celestes, les fases de la Lluna, els eclipsis lunars i solars i els fenòmens meteorològics en un període de segles. Inclou la tauleta Venus d’Ammisaduqa, compilada durant el segle XVII aC que detalla els primers i últims ascensos del planeta Venus durant dues dècades.
(Font: brighthub.com)

9- Un planeta ventós

Els vents corren sobre Venus a velocitats superràpides que poden arribar a 724 km/h a la capa de núvols mitjans. Aquests vents venusians són més ràpids que el tornado més ràpid de la Terra.

Imatge de Venus presa per l’instrument VIRTIS de Venus Express. El pol sud, que té un doble vòrtex, està situat al centre. Veiem també la presència d’un corrent d’aire fred (de color blau fosc) que envolta el doble vòrtex.
(Crèdit / Font: ESA / VIRTIS / INAF-IASF / Obs. De Paris-LESIA / space.com)

10- Venus té fases

Com que l’òrbita de Venus al voltant del Sol és interior a la terrestre, el planeta sembla que té fases com la lluna. Quan Venus es troba al costat oposat al sol, es troba en fase completa, mentre que apareix en nova fase quan es troba entre la Terra i el sol.

La primera persona que va adonar-se d’aquestes fases va ser l’astrònom italià Galileu Galilei el 1610.

Aquesta imatge de llum ultraviolada de Venus es va prendre a finals del 1995, quan el telescopi espacial Hubble acabava de superar alguns dels seus primers problemes mecànics.
(Crèdit / Font: Hubble, STScI / space.com)

(Crèdit / Font: Equip space.com / space.com)

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació de processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i esborrar dades, així com altres drets, com s'explica a política de privadesa.