Apunta’t a les XVII jornades
Conferenciants
Jordi Gutiérrez
Quan mirem el cel nocturn veiem aquests puntets de llum que anomenem estrelles, sols reduïts a petites espurnes que tremolen al cel. Com que l’Univers no és etern, ens podem preguntar quan es van formar les primeres estrelles de l’Univers i com eren. Podríem trobar encara alguna d’aquestes primeres estrelles? Com han contribuït a l’Univers tal com l’observem avui en dia?
Licia Verde: ¿Qué tan rápid s’expandeix l’Univers?
El descobriment que l’Univers s’expandeix es remunta als anys 20 del segle passat. El descobriment que aquesta expansió és accelerada va tenir lloc fa poc més de dues dècades. Però, amb quina rapidesa s’expandeix l’univers? La resposta no és tan senzilla. I com tota bona pregunta científica, ens deixa amb més preguntes que respostes.
Nanda: Objectes celestes exòtics
Prof. Nanda Rea (Institut de Ciencies de l’Espai, ICE-CSIC, IEEC, Barcelona). En aquesta xerrada, la prof. Nanda Rea ens parlarà dels objectes celestes com les estrelles de neutrons o els forats negres, amb propietats –densitats, temperatures, camps gravitatoris– inimaginables, des dels seus descobriments fins al nostre coneixement actual.