XII Jornades de divulgació de la relativitat

Programat Activitats aaT (Arxiu) Xerrades i Conferències
LLoc: Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Rambla d'Ègara, 270. - Terrassa Mapa

Ens plau anunciar la convocatòria de la XII Jornada de divulgació de la Relativitat, que es celebrarà el proper 25 de maig, a partir de les 9h.

 

Aforament complet. Totes les places estan exhaurides.

 

Les inscripcions les heu de formalitzar mitjançant el següent formulari: inscripció XII Jornada de divulgació de la Relativitat. L’assistència és gratuïta.

Existeix la possibilitat de quedar-vos al dinar relativista, el qual té un cost de 20€ per persona.

 

Com cada edició, us hi esperem per gaudir d’un matí relativista de la mà d’investigadors que ens parlaran en primera persona de les seves diferents línies de recerca. No us ho perdeu!

 

PROGRAMACIÓ DETALLADA DE LA JORNADA

9:00 Obertura portes i acreditacions dels assistents.

9:30 Presentació de les jornades.

9:45 Primera conferència:
Dr. Manuel Linares, Grup de recerca en Astronomia i Astrofísica de la UPC.
Títol: Estels de neutrons a la nostra Galàxia.
Resum: Després d’una mort espectacular, els estels amb 10-30 vegades la massa del Sol deixen un cadàver fascinant: un estel de neutrons. En aquesta xerrada explicaré com s’ho fan per ‘ressuscitar’, i descriuré alguns dels fenòmens d’alta energia que podem veure en els més de dos mil estels de neutrons que coneixem a la nostra Galàxia.

10:45 Segona conferència:
Dr. Jordi Miralda, Investigador de l’ICREA, l’Institut de ciències del cosmos de la UB.
Títol: La primera imatge d’un forat negre.
Resum: La performance del forat negre.

 

11.00 Pausa cafè i “showroom d’start-ups” al Hall del museu.

 

11:45 Tercera conferència:
Dra. Mercè Romero. Institut de Ciències del Cosmos, Universitat de Barcelona.
Títol: Gaia ens fa replantejar l’estabilitat del disc Galàctic.
Resum: Només fa un any que el segon catàleg de dades de Gaia va ser publicat i ja han sortit un miler d’articles utilitzant aquestes dades. Un dels resultats més impactants pel que fa a l’estructura i evolució de la nostra Galàxia qüestiona la suposició habitual que el disc de la nostra Galàxia està en equilibri. En aquesta xerrada, repassarem els resultats que el nostre equip de recerca ha descobert sobre l’estabilitat i estructura del disc Galàctic. Entre altres coses, hem pogut predir l’efecte en les estrelles del pas de la galàxia nana de Sagitari, demostrar que el disc de la Via Làctia no és pla, i reconstruir la història de formació estel·lar.

12:45 Quarta Conferència:
Dr. Jorge Rocha, Institut de Ciències del Cosmos, Universitat de Barcelona.
Títol: Distorsions de l’espai-temps: forats negres i ones gravitatòries.
Resum: Fa poc més de 100 anys que Einstein ens va ensenyar que l’espai i el temps són conceptes dinàmics, tot i que la nostra experiència quotidiana (poc relativista) ens mostra que són entitats aproximadament immutables. Des de llavors, hem après que l’energia es propaga a través d’oscil·lacions de l’espai-temps en si mateix, anomenades ones gravitatòries, i que regions de l’espai-temps poden ser deformades tan dràsticament que ni tan sols la llum pot escapar-se, donant lloc a forats negres. També sabem que els forats negres no són només abstraccions teòriques o somnis de ciència ficció, són objectes astrofísics que habiten el cosmos. Però com inferim la seva existència? Quins fenòmens exòtics es produeixen en aquests entorns d’extrema gravetat? I com detectem les ones gravitatòries que originen? En la xerrada respondrem aquestes preguntes i explorarem aquest tema central de la física actual.

13:45 Entrega de premis del concurs de fotografia.

13:50 Dinar Relativista al restaurant la Terrassa del Museu (preu: 20€ no socis / 15€ socis).

 

Comparteix!

€ Comentaris

  1. Jordi Torres Durall ha dit:

    Una llàstima que no hi hagi més aforament.

  2. Josep M Janer Marti ha dit:

    Avui he assistit a la dotzena edició d’aquest any i a l’entrar al donar les meves dades però crec que no ha copiat bé el meu telèfon ja que el meu company a entrat aquesta tarda al grup de WhatsApp i jo no tinc ninguna notícia, podrien vostès incorporar-me al grup perque pugui rebre informació? Al meu telèfon és el 636480936 gràcies per tot i sobre tot per l’acte i l’organització impecable, salutacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació de processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i esborrar dades, així com altres drets, com s'explica a política de privadesa.