Software astronòmic. Comparativa

Escull amb nostaltres, el millor programari per observar el CEL profund!

 

Alternativa 1: Xephem

Xephem és un Motif basat en Ephemeris i Planetarium programat per a Unix desenvolupat per Elwood C.Downey.

El programa Xephem de llicència Open Source per a sistemes operatius Unix és una excel · lent opció més de que és molt aclamat per revistes com Sky and Telescope magazine.

Figura 1. Interfície Xephem

 

Entre les principals característiques del programa està el maneig de catàlegs de posicions i moviments propis (Position and Proper Motion) (PPM) des d’un únic arxiu de disc comprimit d’uns pocs megabytes. Obté càlculs de en coordenades heliocéntricas, geocèntriques o topocéntricas. Les taules de dades es poden generar des de diverses finestres gràfiques interactives incloent mapes celestes, de la Terra, la Lluna, Mart, Júpiter, Saturn i el sistema solar.

Maneja internament tots els planetes, les llunes de Júpiter, Saturn i la Terra, la longitud meridiana central de Mart i Júpiter, els anells de Saturn i la Gran Taca Vermella de Júpiter, una mica de gran ajuda per als observadors planetaris, i mostra acostaments de els sistemes de satèl · lits de Júpiter i Saturn amb els objectes de fons correctes.

 

Xephem pot servir de control a telescopis robotitzats en temps real a través de FIFOs d’ordres ASCII simples.

Una de les millors virtuts del Xephem respecte als seus competidors en altres plataformes és la càrrega de dades a través de la Xarxa ben conegut que el catàleg GSC, amb els seus 15 milions d’estrelles, arriba a ocupar un bon mos de CD- ROM; Doncs bé, podem portar trossos del Hubble Guide Star Catalog (GSC) per a la vista del cel actual quan estiguem connectats a Internet.

Xephem pot mostrar cartes celestes en format FITS del Digitized Sky Survey (DSS) superposant els símbols de la base de dades.

La informació que Xephem ofereix de cada objecte inclou AR i Declinació, azimut i altura locals, coordenades heliocéntricas veritables, distància al Sol ia la Terra, distàncies en temps llum, coordenades galàctiques, elongació solar, mida angular, magnitud visual, fase (percentatge il · luminat ), moment i azimut locals per sortida i posta, moment i alçada locals de trànsit, quantitat de temps en què l’objecte roman visible, constel · lació en què es troba, i separació angular entre qualsevol combinació d’objectes.

La informació local de les circumstàncies d’observació inclou tu i data i hora local, hora sidérea local, hora de capvespre, alba astronòmics, temperatura i pressió atmosfèriques locals (per refracció), elevació sobre el nivell del mar (per paral · laxi), calendari mensual .

Els càlculs d’AR i declinació poden ser topocéntricos o geocèntrics, i Astrometria (corregits només per precisió i temps de viatge de la llum) o aparents (corregits més per nutació, aberració i deflección). Els valors topocéntricos són també corregits per paralaje i refracció.

Xephem és distribuït gratuïtament per a ús no comercial o educatiu.

Alternativa 2: Stellarium

Stellarium és un programari que permet a les persones simular un planetari en la seva pròpia ordinador, és programari lliure i està disponible per als principals sistemes operatius, entre ells Linux, Windows i Mac OS.

Permet calcular la posició del Sol, lluna, planetes, constel · lacions i estrelles, a més simula el cel depenent de la localització i temps de l’observador. També simula fenòmens astronòmics, com ara pluges de meteors i eclipsis lunars i solars.

 

Figura 2. Interfície Stellarium

 

Stellarium opera simulant en la pantalla la vista esfèrica del cel (en totes les direccions, fins i tot “sota terra”). La vista es desenvolupa en forma tridimensional, ajustada a una forma “visual” o una forma “binocular” (“fisheye projection“).

El programa té l’opció de prendre la latitud i longitud de qualsevol ubicació geogràfica, de manera que és possible observar el cel en diferents parts del món. La visualització es fa en temps real, o en un temps de velocitat ajustable cap endavant i cap enrere en el temps, de manera que és possible “observar” el cel en qualsevol moment i lloc a la Terra.

 

Per a una visualització més realista, permet simular l’efecte de l’atmosfera, el qual resulta en una difuminació de la llum de les estrelles de nit, i en la brillantor i to blau que cobreix el cel de dia.

 

Stellarium permet simular una “vista de món real” la qual inclou un efecte de sòl amb paisatges (de ciutat, bosc o altres models), grandària i brillantor aparent dels cossos celestes (en particular el Sol), efecte de boirina, i altres .

Altres opcions inclouen: una visualització de caràcter “artístic” amb dissenys de les constel · lacions; pla equatorial / azimutal per seguir el moviment dels cossos celestes, i compatibilitat amb catàlegs de cossos celestes com estels i nebuloses.

El lloc web recomana una projecció en ambients foscos per obtenir un millor realisme. El programa inclou l’opció de posar-lo en mode nocturn modificant els colors per adequar-se a la vista en aquestes situacions.

Stellarium té també gran utilitat per als interessats en l’astronomia en regions geogràfiques on el clima no és molt benevolent amb aquesta activitat: per exemple, el cel gairebé sempre ennuvolats en alguns climes mediterranis.

 

Alternativa 3: KStars

KStars li permet explorar el cel nocturn des de la comoditat del seu seient. Proporciona una representació gràfica precisa del cel nocturn en qualsevol data i des de qualsevol lloc de la Terra. Es mostren 126.000 estrelles fins magnitud 9 (superant àmpliament el límit de l’ull humà), 13.000 objectes del cel profund (catàlegs Messier, NGC i IC), tots els planetes, el Sol, la Lluna, centenars de cometes i asteroides, la Via Làctia , les 88 constel · lacions i línies de guia, com l’equador celeste, l’horitzó i l’eclíptica.

Figura 3. Interfície KStars

 

No obstant això, KStars és quelcom més que un simple simulador del cel nocturn. Proporciona una completa interfície amb eines que li permetran aprendre més sobre astronomia i el cel nocturn. Hi ha un menú emergent de context connectat amb cada objecte mostrat, que presenta informació i accions específiques sobre l’objecte, incloent enllaços a pàgines web amb informació i belles imatges de l’objecte obtingudes pel telescopi espacial Hubble i per altres observatoris.

Des del menú emergent de cada objecte és possible obrir la finestra d’informació detallada, on podrà examinar informació sobre la posició de l’objecte, i consultar una gran quantitat de bases de dades en línia amb informació astronòmica professional i bibliografia sobre l’objecte. L’usuari pot, fins i tot, afegir els seus propis enllaços d’Internet, imatges i notes, fent de KStars un entorn gràfic que serveixi com el seu propi registre d’observacions i anotacions astronòmiques.

 

La nostra calculadora astronòmica proporciona un accés directe a la major part dels algoritmes utilitzats pel motor intern del programa, incloent els convertidors de coordenades i els calculadors de temps. L’eina de generació de corba de llum AAVSO descarregarà una corba de llum de qualsevol de les més de 6000 estrelles variables controlades per la «American Association of Variable Star Observers (AAVSO)». Les corbes de llum es generen «al vol» en consultar directament al servidor de la AAVSO, assegurant així la informació més actualitzada.

Pot planejar la sessió d’observació utilitzant la nostra eina Alçada enfront de temps, Que representa corbes d’alçada enfront de temps per a qualsevol grup d’objectes. Si això li resulta molt detallat, també proporcionem una eina anomenada Què passa aquesta nit? què li ofereix un resum dels principals objectes que pot observar des de la seva localitat cada nit. Podeu afegir els seus objectes favorits a l’eina llista d’observació, Que proporciona un accés convenient a accions comunes per a una llista d’objectes.

KStars també proporciona un Visor del sistema solar, Que mostra la posició dels planetes majors en el nostre sistema solar. També hi ha una Eina de les llunes de Júpiter que mostra les posicions de les quatre principals llunes de Júpiter en funció del temps.

El nostre principal objectiu és fer que KStars sigui una eina d’educació interactiva per a l’aprenentatge de l’astronomia i del cel nocturn. Amb aquesta finalitat, el manual d’KStars inclou el Projecte AstroInfo, Que consta d’una sèrie d’articles curts i interconnectats sobre temes astronòmics que poden ser explorats mitjançant KStars. A més, KStars inclou diverses funcions D-Bus que permeten escriure complexos guions, El que fa de KStars un potent «motor de demostracions» per utilitzar en l’educació o en la il · lustració general de temes astronòmics.

Tanmateix, KStars no és només per a estudiants. KStars permet el control de telescopis i càmeres mitjançant l’ús de l’elegant i potent protocol INDI. KStars permet usar diversos telescopis populars, com la família LX200 de Meade i el Celestron GPS. També podrà utilitzar diverses càmeres CCD, càmeres web i enfocadores populars. Les ordres bàsiques «slew / track» estan integrades directament al menú emergent de la finestra principal, i el quadre de comandament de INDI proporciona un complet accés a totes les funcions del seu telescopi. L’arquitectura client / servidor permet un complet control de qualsevol nombre de telescopis locals o remots usant una única sessió de KStars.

 

Alternativa 4: EQAlign

EQAlign és un projecte que ajuda a alinear una muntura equatorial alemanya (GEM) amb l’eix de rotació de la Terra.


El mètode utilitzat és el proposat per
Julius Scheiner(1858-1913) matemàtic, astrònom i un dels pioners de l’astrofotografia.

Figura 4. Interfície EQAlign


Només necessites una càmera web, el teu telescopi i un PC. No cal que la muntura sigui computeritzada, però farà que les coses siguin més fàcils doncs EQAlign prendrà el control de molt dels passos.

EQAlign és un projecte freeware i de codi obert amb llicència GNU / General Public License

 Altres funcionalitats:

  • Pots utilitzar EQAlign per mesurar el Error (PE) del teu muntura.
  • Autoguiat: El programa implementa un model de control PID per enviar polsos guia a la muntura d’acord amb els mesuraments de desviació de l’estrella. D’aquesta manera és possible minimitzar els efectes de l’Error Periódico i de posada en estació i fer possible la fotografia de llarga exposició.
  •  Implementa una completa plataforma Goto. EQAlign resol els elements orbitals dels planetes, cometes i asteroides per calcular la seva posició, magnitud, distància etc. Manté una base de dades amb les coordenades de més de 10000 estrelles. Pots planificar visites guiades, seleccionar qualsevol objecte de la base de dades, anotar els teus propis comentaris a cada objecte, etc.

 

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.