Noticies
–
01 de gener de 2006, avui celebrem el segon aniversari de la nostra pàgina Web, estem molt satisfets de l’excel·lent marxa que està tenint entre els nostres socis, simpatitzants i els nous amics que coneixem a través de la mateixa.
Cap destacar que durant aquest passat any 2005 hem rebut 1294 visites enfront de les 960 visites de l’any 2004, un increment notable del 74% de visitants que ens obliga a esforçar-nos a seguir oferint serveis a través d’Internet. També és destacable la varietat de llocs d’origen de les visites durant aquests dos anys de funcionament, concretament de 26 països diferents. Gràcies a tots.
–
26 de novembre de 2005 (dissabte), un grup de l’AAT va visitar les instal·lacions del Parc Astronòmic del Montsec a Àger (Lleida), invitats per Jordi Miralda. Amb una trentena de persones pertanyents a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, es realitzàuna visita a les futures instal·lacions de l’Observatori Astronòmic del Montsec (0,8m) i un altre visita al Centre d’Observació de l’Univers (COU),encara per inaugurar. La visita al COU formarà part d’una de les nostres futures activitats de turisme científic, quant funcioni tot el projecte.
Per saber mes del PAM veure:
http://europa.ieec.fcr.es/catala/recerca/oam/
–
19 de novembre de 2005 a la nit a partir de les 21.30 hores es va celebrar el sopar commemoratiu del 23è aniversari de la creació de l’Agrupació. L’acte va tenir lloc en la seu de l’entitat i va discórrer en un ambient distès.
–
15 de novembre de 2005 a les 19.30 hores va tenir lloc la primera de les cinc sessions del “Curs d’iniciació a l’observació astronòmica”.
–
3 d’octubre de 2005, al matí des de les 9.30 fins a les 12.35 hores, va tenir lloc el nostra seu una multitudinària observació de l’eclipsi parcial de sol que unit a l’excel·lent dia que va fer per a l’observació i al gran interès del públic en general amb aquest fenomen astronòmic, va donar per resultat el que va ser tot un èxit de participació.
Durant tot el matí van passar per la nostra seu més de 200 persones interessades en observar el fenomen, incloent a diversos cursos del CEIP Font de’l Alba als quals se’ls va donar explicacions i els hi va mostrar l’eclipsi sense cap perill. (veure fotos de l’activitat)
–
16 de juliol de 2005, a la nit vam celebrar el tradicional “Sopar del solstici d’estiu” que cada final de campanya tenim el gust d’organitzar perquè tots els socis i simpatitzants assistents passin una vetllada agradable. En aquesta ocasió el sopar es va celebrar a la terrassa del nostre local, tot un encert ja que ens va fer una nit excel·lent.(foto1) (foto2)
–
4 de juliol de 2005, a partir de les 11,30 hores del matí i dintre dels actes de la Festa Major Infantil, l’Agrupació Astronòmica de Terrassa va muntar un stand al Parc de Vallparadís amb fotografies de cossos celestes, on els nens havien d´endevinar el nom dels astres. En total 49 nanos van participar i cal destacar que el nivell d’encerts va ser molt alt, sembla que les noves generacions vénen fortes en astronomia.
Aquest mateix dia a la tarda va tenir lloc en el nostre local la conferència “L´astrofotografía amb càmera digital” a càrrec del Sr. Roger Artigas i Pursals. Una vintena de persones van estar presents en la *disertación. (foto1) (foto2)
–
2 de juliol de 2005,aquest dia de les 18.00 fins a les 21.00 hores, i dintre dels actes de la Festa Major de Terrassa 2005, es va organitzar una “Jornada de portes obertes” incloent a més una observació del sol a través d’un telescopi solar Coronado. Al voltant d’un centenar de persones van participar en aquesta jornada.
–
Maig de 2005, S´ha de destacar el gran esforç que desinteressadament han fet alguns membres de l’Agrupació durant aquest mes de Maig, especialment carregat d’actes, amb una mitjana d’una activitat cada tres dies. Gràcies a tots.
–
29 de maig de 2005, (diumenge), aquest dia, es va muntar un stand que va atendre al públic des de les 16.00 hores en la Plaça del Progrés amb motiu de la Festa Major de Ca N´Aurell. En aquest stand s’oferia tota la informació sobre l´Agrupació Astronòmica de Terrassa a les persones interessades.
A la nit a partir de les 21.30 hores es va realitzar una multitudinària observació planetària de Júpiter i Saturn on moltes persona van poder observar per primera vegada a través de telescopi. Aquesta observació va ser un veritable èxit de públic. (foto1) (foto2) (foto3) (foto4) (foto5)
–
18 de maig de 2005, de nou en l’IES Egara de Can Parellada es va fer la segona de les sessions previstes. Nous grups d’alumnes van assistir a la conferència i sessió de diapositives. Per a finalitzar, tal i com era previst, es va fer una observació de Júpiter, Saturn i la Lluna amb els nostres telescopis, SC de 250 mm, Maksutof de 150 mm i Dobson de 200 mm.
–
17 de maig de 2005, en les instal·lacions de l’IES Egara de Can Parellada es va impartir una conferència d’astronomia conjuntament amb un pase de diapositives on l´assistència va ser de 40 alumnes, a més de pares i professors del centre. Per a finalitzar l’acte es va realitzar una observació astronòmica amb un dels nostres telescopis.
–
16 de maig de 2005, Membres de l’Agrupació es van desplaçar al Col·legi dels Escolapis de Terrassa on es va realitzar una conferència i un pase de diapositives tractant el tema “els forats negres”. Gairebé un centenar d’alumnes es van donar cita i van participar activament de l’acte.
–
Maig de 2005, Els dijous 5, 12 , 19, 26 i el dissabte 28 de Maig es va impartir un curs d’iniciació a l’observació astronòmica en la nostra seu. Les quatre primeres classes van ser bàsicament teòriques i el dissabte 28 a la nit es va fer una observació pràctica en el Coll d´Estenalles on es van poder observar nombrosos cossos celestes, des dels planetes Saturn i Júpiter fins a galàxies, cúmuls globulars i altres tipus d´objectes. (foto1) (foto2) (foto3) (foto4) (foto5) (cartell)
–
16 d´abril de 2005 L’Agrupació Astronòmica de Terrassa va organitzar aquest dia la “1ª trobada de telescopis”, una concentració de telescopis d’afeccionat a la “Muntanyeta de Vallparadís”. A pesar que al començament de l’acte el cel era bastant cobert, un considerable nombre d’afeccionats es van donar cita, alguns amb els seus telescopis i uns altres simplement a observar el cel i/o a gaudir de l’audiovisual d’astronomia a l’auditori del parc.
Membres de l’Agrupació van assessorar en tot moment als afeccionats que van necessitar ajuda en la posada a punt i utilització dels seus telescopis. Gràcies a que el cel es va aclarir força, vam poder observar la Lluna, Júpiter, Saturn, la Nebulosa de Orió i altres interessants cossos celestes, alguns dels assistents van observar per primera vegada a través de telescopi.
Cal destacar que es va assolir concentrar un total de 14 telescopis, i que durant la nit l’afluència de persones entre l’auditori i on eren muntats els telescopis va sobrepassar àmpliament el centenar i mig de persones. Esperem organitzar la segona edició el proper any.(cartell) (foto1) (foto2) (foto3) (foto4)(foto5) (foto6) (foto7) (foto8)
–
Març de 2005, Agraïm a Jose Maria Aledo la donació del llibre “Telescope control” de Mark Trueblood, Rusell Merle Genet i del CD amb el tema “Introducció a l´Astrofotografía” del curs “L’univers i jo” (2001)que es va realitzar en l’Institut Astrofísic de Canàries pel grup GEODA. Ambdós estan ja a la disposició de tots els socis. Gràcies.
–
21 de gener de 2005, ens complau donar les gràcies al nostre associat Sr. Francesc Rodríguez per la donació d´un llibre d´astronomia editat en llengua italiana i ja forma part de la nostra biblioteca. Gràcies.
–
07 de gener de 2005, a la nit a partir de les 20.00 hores al local de l’Agrupació vam realitzar una observació per a socis i simpatitzants del cometa C/2004Q2=MACHHOLZ. Va ser perfectament visible amb els nostres telescopis i binoculars.
–
01 de gener de 2005 avui celebrem el primer aniversari de la nostra pàgina web, estem molt satisfets de l’excel·lent acceptació que ha tingut entre els nostres socis, simpatitzants i nous amics que hem conegut a través de la mateixa. Cap destacar que durant aquest primer any hem rebut 960 visites, a més de la varietat de llocs d’origen, concretament de 16 països diferents. Gràcies a tots.
–
20 de novembre de 2004 coincidint amb la data del 22 aniversari de la fundació de l’Agrupació, vam celebrar el tradicional sopar commemoratiu al restaurant “Cal Gendre”.(foto1) (foto2)
–
29 d´octubre de 2004 es va celebrar en el nostre local la conferència “L’ART PREHISTÒRIC I L’ASTRONOMIA” Una visió de la religió monoteísta de l’home paleolític. La disertació va ser a càrrec del Sr. Amador Rebullida i Conesa. (veure cartell) (foto1) (foto2) (foto3) (foto4)
–
Octubre de 2004 durant tres caps de setmana hem estat treballant en la fabricació de la cabina de control de l’observatori, ja tenim l’estructura acabada, el següent pas serà la impermeabilització i l’acabat final de la cabina de control.
–
Agost de 2004, L´observatori ha entrat en la fase final de l´obra civil. Ara passarem a enumerar els passos pels quals ha de passar el projecte.
Ja s´ha realitzat:
Instal·lació de l´aigua directa / Enderroc de dipòsits / Parets de l´observatori / Terra de religa de l´observatori / Escala de accés / Terra de la cabina de control / Sostre corredís
Falta per realitzar:
Cabina de control / Impermeabilitzacions i acabats de l´obra / Ventilació / Instal·lació elèctrica i de comunicacions / Pintar sostre corredís i local / Construcció de les columnes dels telescopis / Instal·lació del CS de 250 mm / Construcció i automatització del Newton / Dotar d´accessoris l´observatori / Posar en marxa totes les instal·lacions
–
El 10 de juliol de 2004 es va celebrar el sopar del final de la campanya 2003/2004 en el nostre local. El sopar va transcórrer en un ambient de gran animació i vam poder intercanviar moltes idees per a avançar en el projecte de l’observatori, que tan important és per a la nostra entitat.
–
El 26 de juny de 2004 es va celebrar en el saló de plens de l’Ajuntament de Viladecavalls una conferència amb audiovisual a càrrec del nostre associat Toni Hernandez, després es va realitzar una observació astronòmica pública en la Plaça de la Vila. Aquesta xerrada i observació astronòmica formaven part dels actes “juny 2004, mes del medi ambient” de l’Ajuntament de Viladecavalls i en que l´Agrupació Astronòmica de Terrassa va ser convidada a organitzar aquesta activitat, la qual va ser seguida per gairebé un centenar de persones.(foto1) (foto2) (foto3) (foto4)
–
El dimarts dia 8 de juny de 2004 al matí vam gaudir del trànsit de Venus en la nostra seu, la meteorologia aquesta vegada ens va respectar i vam poder observar amb tot detall el trànsit del disc de Venus per davant del Sol. Aquesta activitat estava oberta a tot qui volgués venir al nostre local i que durant tota el matí va sumar una vintena de persones.
–
Maig de 2004, L’observatori ja està totalment cobert, pel sostre corredís !, ara queda escollir el pressupost de l’habitació de control, esperem poder assignar-lo com més aviat millor. (foto1) (foto2) (foto3)
–
El dissabte 20 de març de 2004 ven celebrar el vintè aniversari de l’Agrupació Astronòmica de Manresa, amb una trobada d’agrupacions a Castelltallat. Ven anar quatre membres de l’AAT, encara que els núvols no presagiaven que es pogués realitzar l’observació d’objectes Messier que teníem preparada. La primera activitat va ser una visita a les instal•lacions de l’Observatori de Castelltallat, ban explicar-nos la marxà del projecte de crear un complex astronòmic dedicat al estudi del cel. L’equip previst per dotar l’observatori, que te una cúpula de 5 metres, serà un SC de 410 mm, una CCD que podria ser la ST-10, un filtre solar Hα de 90 mm, instal•lat en un refractor en paral•lel al SC i un grup de telescopis portàtils, però amb columnes fixes a la terrassa. El complex forma part d’una iniciativa de turisme rural i bol divulgar les ciències del cel d’una manera lúdica, per això tindrà un petit museu amb exposicions permanents e itinerants i una sala d’àudiovisuals amb les mes modernes tecnologies.
Els membres de l’Agrupació Astronòmica de Manresa també van explicar-nos com anava el projecte d’observatori a la seva seu, al parc de Puigterrà.
La nit va ser molt profitosa per a tots que ven fer el desig de no perdre el contacte.(foto1)
–
El 29 de febrer de 2004 vam reatitzar l’excursió a l’Observatori de l’Ebre a Roquetes (Tarragona), on tots els assistents vam poder gaudir tant d’instal·lacions com de les detallades explicacions de la guia de l’observatori. Cap destacar que en el viatge de tornada ens vam detenir per a visitar l’Aqüeducte de Tarragona, declarat recentment com patrimoni mundial. (foto1) (foto2) (foto3)
–
El 11 de febrer de 2004 han començat els treballs de muntatge del sostre corredís de l’observatori, per fi comencem a veure feta una realitat que fins ara havia estat un projecte. Les obres de muntatge i fixació del sostre corredís tindran una durada aproximada d’un mes.
–
El 1 de gener de 2004 va quedar inaugurada la pàgina web oficial de l´Agrupació Astronòmica de Terrassa, una il·lusió de molt temps per fi feta realitat. Destacar també el nostre agraïment a l´Ajuntament de Terrassa i de l´IMCED per la cessió d’espai gratuït per a allotjar la web.
–
El 15 de novembre de 2003 a la nit es va celebrar el sopar d’Aniversari, ja són 21 anys des de la fundació de la nostra Agrupació. El sopar va transcórrer amb gran animació i tots els assistents, que van ser molts, es van quedar amb ganes de repetir la celebració. Esperem que així sia.(foto1) (foto2)
–
El 20 de setembre de 2003, es va celebrar en la nostra seu una observació pública de Mart aprofitant que encara es trobava en el període de màxim acostament a la Terra, destacar que van assistir 39 persones i que 6 d’elles es van interessar per l’Agrupació i ens van deixar la seva adreça. (foto1) (foto2) (foto3) (foto4)
–
El 29 d’agost de 2003 vam poder gaudir en el nostre local d’una activitat multitudinària, l’observació de Mart en el seu màxim acostament a la Terra en els últims 73.000 anys, per a amenitzar l’espera es va projectar la pel·lícula “la guerra de los mundos”. A més de l’observació i la pel·lícula vam fer unes preses amb la webcam acoblada al telescopi. (foto1) (foto2) (foto3) (foto4) (foto5)
–
El 7 de juliol de 2003, vam tenir l’orgull de presentar a la ciutat en la seva Festa Major, la conferència ” El Marte que viene” a càrrec del prestigiós astrònom Josep Costes i Gual, el qual ens va parlar de la seva llarga experiència en l’observació del planeta vermell i ens va presentar els dibuixos dels seus treballs de seguiment del planeta.(foto1) (foto2) (foto3) (foto4) (foto5) (foto6)