“Les estrelles, calderes de síntesi dels elements”

Enguany encetem el cicle de conferències de 2018 a l’Agrupació astronòmica de Terrassa, amb una col·laboració de primer nivell científic. La Dra. Pilar Gil Pons, professora i investigadora de l’UPC de Castelldefels, ens ha guiat pels processos de nucleosíntesis estel·lar, generadors dels elements que conformen la matèria i energia a l’univers. Els primers models de l’astrofísica proposaven la formació dels elements més pesants als nuclis estel·lars, a partir del material d’estels d’un univers primigeni estacionari no originat al Big Bang. Tot i que amb el registre de les radiacions de fons de microones va quedar demostrat que la teoria de l’univers estacionari no era factible, alguns dels principis d’aquesta teoria, (per qui tingui interès un enllaç al B2FH), son un referent d’estudis sobre la composició d’estels en l’actualitat.

Aquesta conferència ens permetrà entendre, des de els processos nuclears primordials, generadors d’elements, la fusió nuclear, on el ²H Deuteri s’uneix al ³H Triti per produir 4He, alliberant un neutró i generant energia en forma de radiacions gamma, positrons, neutrins, (que fan que els estels siguin brillants), fins a alguns dels processos nuclears més complexos (processos s i r), que donen lloc a elements cada cop de major pes molecular amb el conseqüent increment de la densitat i temperatura a l’interior dels estels.

Els processos de fusió i generació d’energia continuen produint-se al nucli de les estrelles fins a arribar al isòtop del 56Fe que té estabilitat nuclear. A partir d’aquest moment, la formació d’elements més pesants requerirà d’una aportació d’energia.

Com s’obté aquesta energia, com es sintetitzen els elements més pesats de la taula periòdica, com evolucionen els estels ?…. per tenir resposta a aquestes qüestions i d’altres, només heu de visualitzar els vídeos de la conferència. Esperem que la gaudiu i que el tema sigui dels vostre interès.

(Els vídeos es publiquen en apuest format per facilitar que tothom els tingui disponibles en qualsevol dispositiu).

Vídeo 1 Les estrelles, calderes de síntesi dels elements

Vídeo 2 Les estrelles, calderes de síntesi dels elements

Vídeo 3 Les estrelles, calderes de síntesi dels elements

Vídeo 4 Les estrelles, calderes de síntesi dels elements

 

 

 

 

 

Vídeo 5 Les estrelles, calderes de síntesi dels elements

Vídeo 6 Les estrelles, calderes de síntesi dels elements

 

 

 

 

 

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les seves dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació del processament és el consentiment de l'interessat. Les seves dades seran processades per Automattic Inc., EEUU per a filtrar brossa. Teniu dret a accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets, com s'explica a política de privadesa.