La lluna passarà per Mart, Júpiter i Saturn aquesta setmana
Els amants de l’astronomia i a l’observació d’esdeveniments astronòmics poden quedar satisfets amb el mes de Febrer. Fa dos caps de setmana tenia lloc la primera superlluna de l’any . A això, se sumen una sèrie de coincidències en el cel nocturn que resultaran en un curiós espectacle durant els propers dies. I és que el firmament oferirà l’oportunitat d’apreciar com la Lluna llisca entre Mart, Júpiter i Saturn.
Els tres planetes estan actualment alineats en la volta celeste, esdeveniment que es pot apreciar a simple vista -encara que amb l’ajuda d’uns prismàtics o un telescopi l’espectacle és més gran. Per a això cal dirigir la mirada cap al sud-est. Els astres s’acostaran visualment durant les properes setmanes.
El satèl·lit, en fase minvant aquests dies, passarà a prop d’ells a mesura que es desplaça cap a l’est. L’esdeveniment es donarà entre el 18 i el 21 de febrer, quan la Lluna visiti a cada un d’aquests astres. Passarà durant la matinada, just abans de la sortida de Sol, i facilitarà trobar als planetes en el cel nocturn.
Mart, el més alt en la volta celeste, serà el primer al què s’acosti el satèl·lit el dia 18. A la matinada següent la Lluna haurà avançat fins a quedar entre el planeta vermell i Júpiter. El dia 20 continuarà el seu descens pel cel fins acostar-se a Saturn. Finalment, desapareixerà per l’horitzó quan arribi a ser Lluna nova el 23 de febrer.
Els observadors de gran part d’Amèrica de Nord i Central podran veure com la Lluna tapa a Mart al llarg del seu recorregut a el passar entre el planeta i la Terra. És un fenomen conegut com ocultació. Des d’Espanya observarem com passa molt a prop, però no prou per ocultar al planeta vermell.
A l’hora d’observar esdeveniments nocturns com menys llum ambiental, millor. Una recomanació bàsica és allunyar-se dels nuclis de població. També cal deixar que els ulls s’acostumin, el que pot portar uns minuts. I contra el fred, un bo abric.
Font: La vanguardia