Capten una impressionant imatge d’un «diable de la pols» a Mart

Durant tot l’any a Mart es produeix un fenomen igual de vistós com d’efímer: immensos remolins de pols que es formen al voltant de bosses d’aire de baixa pressió, que mesuren prop de quilòmetre d’altura i que posseeixen un diàmetre tan gran que són visibles des de l’espai. Són els coneguts com a «diables de la pols», un dels majors perills per a les missions que operen sobre la superfície del planeta vermell. Encara que no són molt ràpids -la seva velocitat està entre els 30 i els 50km/h, són capaços d’injectar aquest pols de terra a l’atmosfera marciana i modificar el seu comportament.

Tot i ser bastant comuns, amb prou feines es perllonguen en el temps, el que fa molt difícil prendre una instantània de moment. No obstant això, la càmera HiRISE, a bord del Mars Reconnaissance Orbiter, ho ha aconseguit. Una sorprenent imatge d’un diable de pols marcià que es va formar a les planes volcàniques de Amazonis Planitia. El brillant tornado mesura aproximadament 50 metres d’ample i es pot observar la seva ombra darrere. En base a aquests paràmetres, els astrònoms calculen que la columna de pols giratori s’eleva a uns 650 metres a l’atmosfera.

No és la primera vegada que la HiRISE aconsegueix captar a un d’aquests diables de la pols. De fet, el 2012 va poder captar en el mateix lloc una altra columna de pols que s’elevava fins a 20 quilòmetres d’altura (imatge de la figura).

Font: ABC

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació básica sobre protecció de dades:El responsable del processament és Agrupació Astronòmica de Terrassa. Les dades seran processades per gestionar i moderar els teus comentaris. La legitimació de processament és el consentiment de l'interessat. No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal. Teniu dret a accedir, rectificar i esborrar dades, així com altres drets, com s'explica a política de privadesa.